Provincie Antwerpen

Persbericht Provincie Antwerpen

----------------------------------------

PITO STABROEK KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR

----------------------------------------

Meer nauwkeurige recente tests van het voedselagentschap wijzen uit dat de koeienmelk uit PITO Stabroek de norm voor de volksgezondheid niet overschreden heeft. Gedeputeerde Inga Verhaert en de directie van de provinciale landbouwschool zijn opgelucht dat de melk opnieuw is vrijgegeven en dat het nieuwe schooljaar zonder noemenswaardige problemen van start kan gaan.

Op 17 augustus ontdekte het Federaal Voedselagentschap te hoge concentraties dioxines bij een koe uit een veebedrijf in Stabroek. Uit voorzorg werden de dieren en dierlijke producten van drie landbouwbedrijven, waaronder de provinciale landbouwschool PITO Stabroek, geblokkeerd.

Uit de tweede, meer nauwkeurige testresultaten bleek dat de in de melk aanwezige dioxines geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. De actielimiet voor dioxines werd lichtjes overschreden maar niet de norm ter bescherming van de volksgezondheid. Het Federaal Voedselagentschap heeft zaterdag dan ook de melk vrijgegeven. Deze melk is geschikt voor consumptie en wordt dus opnieuw verkocht in de melkerij.

De directie van PITO Stabroek benadrukt dat de gedetailleerde testresultaten uitwijzen dat de norm voor de volksgezondheid nooit overschreden is geweest en dat de melk na de eerste minder nauwkeurige testresultaten ook enkel uit voorzorg geblokkeerd werd. Contact met de dieren, het land of de veevoeders is nooit een risico geweest voor leerlingen of personeel van de school.

Het nieuwe schooljaar kan dan ook zonder noemenswaardige problemen van start gaan. De veiligheid van de scholieren en het personeel is uiteraard gegarandeerd en de leerlingen kunnen in normale omstandigheden en zonder beperkingen aan hun opleiding beginnen.


----------------------------------------

Voor meer informatie kan u terecht bij gedeputeerde Inga Verhaert op het nummer 03/240 52 50 of op iverhaert@provant.be
Davy Janssen - davy.janssen@admin.provant.be
Medewerker van Inga Verhaert - Gedeputeerde
Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 22 - 2018 Antwerpen
tel: 03 240 52 54 - gsm: 0486/42 11 52 - fax: 03 240 52 76 www.ingaverhaert.be