Ingezonden persbericht


Nederlandse jongeren schreeuwen voor internationale vrede

Amsterdam, 27 augustus - In Nederland worden de oorlogsslachtoffers herdacht door op 4 mei twee minuten stil te zijn. Met de nieuwe jongerencampagne van NCDO komt daar een opvallend initiatief bij: schreeuwen voor vrede.

Overval
Tot en met 21 september (de Internationale Dag van de Vrede) kunnen jongeren letterlijk hun stem gebruiken om hun onvrede over de wereld te laten horen: de website WWW.SCREAM.NL is de verzamelplek voor iedereen die van zich wil laten horen. Scream is deze zomer al aanwezig geweest op popfestivals en dance-feesten, ook 3FM's arbeidsvitaminen werd overvallen door jongeren die de aandacht van luisteraars opeisten door keihard te schreeuwen om aandacht. In de komende dagen mogen meerdere media een overval verwachten.

Schreeuwen op tv
De actie wordt gesteund door TMF, die van 27 augustus tot en met 21 september elke dag een schreeuw uitzenden in het programma 'RE-ACTION'. De grote finale van Scream vindt plaats op 21 september, wanneer tientallen Nederlandse scholen in groten getale hun schreeuw om vrede zullen laten horen.

Wél een mening, nog geen stem...
Onlangs ondervroeg JRSR Research in opdracht van NCDO 531 jongeren naar hun mening en bewustzijn over internationale vrede, vrijheid en veiligheid. Hieruit bleek dat het merendeel van de jongeren (66%) eerder hun vrijheid van meningsuiting zouden opgeven omwille van hun bewegingsvrijheid dan andersom. Ook bleek dat de meeste jongeren (86%; 1 op de 8 zelfs dagelijks) regelmatig stilstaan bij het feit dat er veel gebieden zijn waar mensen niet in vrede en vrijheid kunnen leven. Tegelijkertijd voelen veel jongeren zich ook machteloos ten opzichte van de situatie; ze hebben het gevoel niet over middelen te beschikken waarmee ze er iets aan kunnen doen.

Bijlagen: logo scream
afbeelding "peace"
afbeelding "schreeuw"