Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Wonen » Leefomgeving

Blauwalgen in stadwateren

Datum: maandag 27 augustus 2007
In verband met blauwalg wordt het ontraden te zwemmen in de Hollandse IJssel, de stadsgrachten en de vijver bij Haanderik/Dissel.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op vier plaatsen in IJsselstein giftige blauwalgen aangetroffen: in de Hollandse IJssel, de stadsgrachten, en de vijver bij de Dissel/Haanderik en in de Haanderik. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst, omdat blauwalgen bij aanraking of inname gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Hoewel de genoemde wateren geen officiële zwemwaterlocaties zijn, komt het namelijk toch voor dat hier gezwommen wordt. Waterschap en gemeente adviseren dringend om dit niet te doen.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn (cyano-)bacteriën die van nature voorkomen in zoet en zout water. Bij hoge watertemperaturen en voedselrijk water kunnen de blauwalgen explosief gaan groeien. De algen vormen dan een blauwgroene laag op of in het water. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalings-problemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen kunnen veroorzaken bij mens en dier. Het waterschap en de gemeente adviseren dan ook om ieder contact met het water te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.
Maatregelen
Helaas valt er weinig te doen tegen blauwalgen. De enige remedie is nu afwachten tot het water weer afkoelt. De blauwalgen verdwijnen dan vanzelf.