SP Tilburg


Oppositie krijgt spreekverbod over golfbaan

27-08-2007 * Vandaag verbood een meerderheid van de raadscommissie Economie nog te spreken over de perikelen rond de verkoop van golfbaan Prise d'Eau. Het punt was door LST en SP op de agenda gezet, maar dat werd door de commissie niet toegestaan. "Op deze manier maak je de oppositie monddood en draai je de lokale democratie gewoon de nek om", aldus SP fractievoorzitter Johan van den Hout.

"Volslagen belachelijk dat met name de collegepartijen op die manier de oppositie het zwijgen kunnen opleggen. Wij willen de gang van zaken rond de verkoop van de golfbaan aan de orde stellen op basis van nieuwe informatie, maar een meerderheid wilde het er niet meer over hebben. Het college wordt op die manier gewoonweg afgeschermd van kritiek, het voeren van oppositie is op die manier wel erg moeilijk aan het worden". Van den Hout en Smolders (LST) hekelden deze gang van zaken en zullen deze ondemocratische werkwijze ook in het presidium aan de orde stellen.

"Dat andere partijen het niet met onze kritiek eens zijn is prima, dat mag gerust. Maar een spreekverbod om zo het college uit de wind te houden is een fundamentele stap verder, daarmee maak je het debat en democratische controle onmogelijk. De voorzitter van de raad dient daar op toe te zien, en dus zal ik burgemeester Vreeman ook vragen hierin te intervenieren", aldus Van den Hout.

Het niet doorgaan van het debat over de verkoop van de golfbaan maakt het voor het college ook onmogelijk de stellingen van SP en LST tegen te spreken. Van den Hout: "Voor mij is duidelijk dat hiermee een spelletje is gespeeld: de zogenaamde B-aandeelhouders moesten kosten wat kost de golfbaan voor een euro kunnen kopen en het college heeft dat voor hen geregeld. Dat mag je noemen hoe je het wilt, maar open en eerlijk was het zeker niet".

Het college zou - in opdracht van de raad en op aandringen van LST en SP - een gesprek met Burggolf aangaan om te bezien wat de werkelijke marktwaarde van de golfbaan is. Dat gesprek is wel gevoerd, maar was een volkomen farce, zo blijkt uit het verslag daarvan door de directeur van Burggolf. "Nu het college dat dus ook niet tegenspreekt is dat wat mij betreft het verhaal: de B-tjes zijn gematst op kosten van de gemeente".

Zie ook:

* http://tilburg.sp.nl/bericht/19057/070815-sp_en_lst_willen_opnieuw_debat_over_golfbaan Chronologisch verslag gebeurtenissen
* http://www.tilburg.sp.nl/nieuws/2007/070821burggolf.pdf Verslag gesprek gemeente - Burggolf (pdf)
* www.tilburg.sp.nl