Waterleidingmaatschappij Drenthe

Werkzaamheden in Ruinerwold: mogelijk bruin water

27 augustus 2007 Werkzaamheden in Ruinerwold

In Ruinerwold werkt de WMD aan het leidingnet op maandag 27 augustus. De werkzaamheden vinden plaats aan de Kerkweg, Blijdenstein en Kraloo en duren de hele dag. Door de werkzaamheden is het mogelijk dat het water bruin van kleur is. Bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid maar kan wel vlekken in uw wasgoed veroorzaken.

Bruin water

Het kan voorkomen dat er bij u thuis bruin water uit de kraan komt. Het drinkwater ziet er dan niet fris uit, maar bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid.

Wat is bruin water?
De bruine kleur wordt veroorzaakt door ijzer. IJzer komt van nature in het grondwater voor. De Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) filtert het meeste ijzer uit het water. Een klein beetje komt door de filters heen en hecht zich vast aan de buiswand. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van. Wanneer de stroomsnelheid in het leidingnet plotseling toeneemt of van richting verandert, kunnen de stoffen gaan zweven. Het water wordt troebel. Als het water weer normaal stroomt, hechten de stoffen zich weer vast. Het water wordt weer helder.

Oorzaken
Bruin water kan worden veroorzaakt worden door werkzaamheden aan het leidingnet, een plotseling hoog waterverbruik of door een leidingbreuk.

Geen gezondheidsrisico
IJzer is niet schadelijk voor de gezondheid. Bruin water ziet er misschien niet helder uit, maar het is bacteriologisch betrouwbaar.

Wat doen bij bruin water?
Soms kan de WMD bruin water voorspellen. We waarschuwen u dan met huis-aan-huis-mededelingen, of via advertenties in uw plaatselijke krant. Helaas is bruin water meestal niet te voorspellen. Wanneer bij u bruin water uit de kraan komt, houd de kranen dan even dicht. Vaak is na een half uur het meeste bruine water wel uit de hoofdleiding gespoeld. Laat het water even goed doorstromen, tot het weer helder is.

Vlekken in het wasgoed
Bruin water kan vlekken in uw wasgoed veroorzaken. De WMD adviseert u om geen (af)wasmachine te gebruiken als u bent gewaarschuwd voor bruin water. Hebt u bruine vrekken in uw wasgoed:
* Doe de was opnieuw.

* Houd de was goed nat tussen de wasbeurten door.
* Gebruik een biologisch inweekmiddel.