Gemeente Best

Blauwalgen in vijvers in Best

Op drie plaatsen in Best heeft het waterschap blauwalgen geconstateerd. Het gaat om de vijver in de Koetshuistuin, de vijver in het Wilhelminapark en de vijver langs de Ringweg nabij de fietstunnel naar Heivelden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en het waterschap houdt de situatie nauwgezet in de gaten.

Blauwalgen ontwikkelen zich voornamelijk bij hogere temperaturen. Dit geldt vooral voor stilstaand water, bijvoorbeeld grotere plassen en vijvers die zich in woonwijken bevinden, maar ook voor kanalen. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen, kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen. Pas als de temperatuur daalt zullen de algen vanzelf uit het water verdwijnen. Dat kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, enkele weken duren.

Mensen die in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.