Socialistische Partij Rotterdam

Kunstenaarscollectief Het HogeDRUKgebied moet blijven

27-08-2007 * De SP-fractie is erg geschrokken van de noodkreet van Het HogeDRUKgebied, het grafisch atelier dat in Charlois geweldige, in de wijk populaire kunstprojecten organiseert. De SP wil dat gewerkt wordt aan een duurzame oplossing, zodat Het HogeDRUKgebied de activiteiten voort kan zetten.

Het gaat om samenbindende projecten, zoals de fotoromans die samen met Antilliaanse jongeren worden gemaakt; de zaterdagmiddagen waarop jonge kinderen kennis kunnen maken met grafische middelen; het Zwart Wit project waarvoor hogeDRUKgebied de Culturele Prijs van Charlois 2007 won en tientallen andere projecten. Het HogeDRUKgebied speelt ook op andere manieren een goede maatschappelijke rol in de buurt.

HogeDRUKgebied dreigt te verdwijnen, omdat de huur van het pand waar de initiatiefnemers op voorstel van de toenmalige deelgemeentebestuurder en de huidige wethouder Dominique Schrijer introkken, te hoog is. Het gaat om een pand aan de Charloisse Kerksingel dat 1300 euro per maand kost, een bedrag dat een organisatie als HogeDRUKgebied niet op kan brengen. De initiatiefnemers van het project hebben indertijd hun twijfels over de hoge huur kenbaar gemaakt. De belofte van toenmalig portefeuillehouder Schrijer dat de deelgemeente voor voldoende opdrachten zou zorgen, zodat de huur gemakkelijk betaald zou kunnen worden, heeft de initiatiefnemers over de streep getrokken. Helaas moet de eerste opdracht van de deelgemeente nog komen, zo hebben wij begrepen. Ondertussen is een fikse huurschuld ontstaan. De WOM, die het pand verhuurt, lijkt niet mee te werken aan een oplossing.

Theo Cornelissen: 'Ik wil weten wat het college doet om tot een oplossing te komen. Ik ga ervan uit dat Schrijer nog steeds zo enthousiast is als in de tijd dat hij bestuurder was in de deelgemeente. Hij heeft nu de kans alsnog zijn verantwoordelijkheid te nemen. In ieder geval mag het werk van Het HogeDRUKgebied niet verdwijnen.