SP Tilburg


Stadsontwikkelingsmaatschappij dreigt te verzanden

27-08-2007 * Vandaag besprak de raadscommissie Economie de oprichting van een Stadsontwikkelingsmaatschappij die verloederde panden en terreinen moet gaan opkopen, opknappen en weer verkopen. SP fractievoorzitter Van den Hout: "Een prima initiatief waarin wij ook het voortouw hebben genomen. Maar het project dreigt nu al te verzanden door een verkeerde prioritering en zelfverrijking van de directeur".

Ruim twee jaar geleden deed de SP het voorstel om te komen tot een zogenaamde 'anti-gribus-maatregel' om verloederende panden en terreinen aan te kunnen pakken. Dat werd natuurlijk door het college afgewezen, maar de raad ging akkoord en het voorstel is inmiddels vormgegeven in de Stadsontwikkelingsmaatschappij. Van den Hout: "Eind 2005 hebben we nog een pand aan het Piusplein gekraakt om die eis kracht bij te zetten, dus waren we heel enthousiast over het voorstel om nu eindelijk een begin te maken met de strijd tegen verloedering. De gemeente trekt samen met de corporaties 8 ton uit om een begin gezamenlijk bedrijf op te starten. Tot zover uitstekend".

Toch vooral kritiek vandaag bij behandeling van dat voorstel: "Ten eerste krijgt de directeur van dat bedrijf een salaris dat nog hoger ligt dan dat van de Minister-President. Dat noem ik exorbitante zelfverrijking en we hadden ook afgesproken dat dat niet zou gebeuren. Met 7.000 euro per maand voor twee dagen werk per week is dat omgerekend meer dan 2 ton op jaarbasis. Net zoveel als de gemeente inbrengt in dat nieuwe bedrijf! Ik wil dat gemeentegeld gebruikt wordt om verloedering aan te pakken, niet om directeuren te spekken".

Het tweede kritiekpunt is fundamenteler. Van den Hout: "Het probleem van verloederende panden is vooral dat je de particuliere eigenaren niet kunt aanpakken. Dan moet je het dus wel kopen en zelf opknappen. Daar moet dat geld ook voor gebruikt gaan worden. Maar de corporaties en de gemeente willen er eerst hun eigen verloederde panden mee gaan opkalefateren. Dat is absoluut niet de bedoeling, integendeel. De corporaties en - vooral - de gemeente moeten hun eigen rotzooi opruimen, en snel ook. De Stadsontwikkelingsmaatschappij is juist bedoeld voor particuliere panden waar we op een andere manier geen grip op hebben".

Hoewel de SP voortrekker is geweest van de Stadsontwikkelingsmaatschappij en nog altijd enthousiast achter het voornemen staat, is deze invulling daarvan voor de fractie de dood in de pot. "Op deze manier komt het helemaal niet ten goede aan waar het voor bedoeld is en dan is het weggegooid geld". Na de bespreking in de commissie vanochtend moet het college een definitief standpunt innemen. Van den Hout: "Omdat onze kritiek door veel fracties werd gedeeld heb ik nog hoop dat het college de plannen aanpast". Zie ook:

* http://www.tilburg.sp.nl/bericht/051019-rood_sp_kraakt_pand_piusplein.html ROOD (SP) kraakt pand piusplein (19 oktober 2005)
* http://tilburg.sp.nl/fractieblog/2005/05/25/anti-gribus-verordening/ Anti-gribus verordening (mei 2005)
* http://www.tilburg.sp.nl/dossiers/volkshuisvesting/ Dossier Volkshuisvesting
* www.tilburg.sp.nl