Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Nijmegen, 27 augustus 2007

GEEN KIP IN EEN KOOI!
Nieuwe campagne van Compassion In World Farming (CIWF) Nederland

De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) voert dit najaar in Nederland actie tegen legbatterijen en andere kippenkooien.

Op de nieuwe actiewebsite 'geenkipineenkooi.nl' staan drie e-mail-petities, gericht aan de EU, de Nederlandse regering en de voedselindustrie. Bovendien zullen vrijwilligers van CIWF in het najaar in een groot aantal plaatsen de straat op gaan om op ludieke manier steun te verwerven voor het doel van de campagne: geen kip in een kooi!

Met deze campagne vraagt CIWF aan de Europese Unie het verbod op de legbatterij, dat in 2012 ingaat, onverkort te handhaven en niet toe te geven aan de druk van de eierindustrie die aandringt op uitstel of afstel. Aan de Nederlandse regering vraagt CIWF bovendien gehoor te geven aan de wens van de Tweede Kamer (december 2006) ook de zg 'verrijkte kooien' voor legkippen te verbieden. Aan de voedselindustrie vraagt CIWF te stoppen met het verwerken van eieren die afkomstig zijn uit kooihuisvesting in producten als mayonaise, gebak, ijs etcetera.

De traditionele, kale legbatterij, die met ingang van 2012 in de EU verboden is, is een van de ergste uitwassen van de bio-industrie. De dieren zitten opgesloten in veel te krappe, kale kooien waarin bijna elk natuurlijk gedrag onmogelijk is. Na 2011 zijn wel nog andere kooien voor legkippen toegestaan in de EU. Dergelijke 'verrijkte kooien' bieden kippen iets meer ruimte en enkele, zeer beperkte voorzieningen, zoals een nestbox en een strooiselbak, maar ze bieden onvoldoende soelaas voor de welzijnsproblemen die veroorzaakt worden door de kooihuisvesting. CIWF pleit daarom voor een verbod van alle kooien voor legkippen. Kippen moeten tenminste vrij door de stal kunnen bewegen en hun volledige repertoire aan natuurlijk gedrag kunnen uitoefenen.

Noot voor de redactie,