Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Gemeente plaatst waarschuwingsborden

Blauwalgen in IJsselsteinse wateren

27 augustus 2007 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op vier plaatsen in IJsselstein giftige blauwalgen aangetroffen: in de Hollandse IJssel, de stadsgracht bij de poort van IJsselstein, bij de Dissel en in de Haandrik. De gemeente gaat waarschuwingsborden plaatsen, omdat blauwalgen bij aanraking of inname gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Hoewel de genoemde wateren geen officiële zwemwaterlocaties zijn, komt het namelijk toch voor dat hier gezwommen wordt. Waterschap en gemeente adviseren dringend om dit niet te doen.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn (cyano-)bacteriën die van nature voorkomen in zoet en zout water. Bij hoge watertemperaturen en voedselrijk water kunnen de blauwalgen explosief gaan groeien. De algen vormen dan een blauwgroene laag op of in het water. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalings-problemen, maag- en darmklachten en leveraandoeningen kunnen veroorzaken bij mens en dier. Het waterschap en de gemeente adviseren dan ook om ieder contact met het water te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren. Bij onverhoopt contact wordt geadviseerd de betreffende lichaamsdelen goed af te spoelen.

Maatregelen

Helaas valt er weinig te doen tegen blauwalgen. De enige remedie is nu afwachten tot het water weer afkoelt. De blauwalgen verdwijnen dan vanzelf.