Ingezonden persbericht


Culturele samenwerking Antwerpen-Rotterdam in het HessenHuis

In 2006 besloten de respectieve stadsbesturen van Antwerpen en Rotterdam om in de toekomst meer samen te werken op vlak van cultuur. Het HessenHuis mag vanaf 9 september de spits afbijten met het project BIVAK GLORIA.

De steden Rotterdam en Antwerpen hebben wat met elkaar. Er zijn belangrijke verschillen, de hedendaagse stadsplanning van Rotterdam steekt bijvoorbeeld sterk af tegen het historisch georiënteerde Antwerpen. Er is ook sprake van opvallende gemeenschappelijke kenmerken; de havens zijn wereldbekend. Maar er is vooral sprake van een grote wederzijdse nieuwsgierigheid.

In beide steden bestaat er alleszins een rijke traditie op het gebied van samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars. In het kader van die samenwerkingsakkoorden zal het HessenHuis enkele parameters tegen het licht te houden: Wat zijn de condities en voorwaarden voor een geslaagde samenwerking? En er wordt ook gereflecteerd over de samenwerking van de kunstenaar in een bredere context: hoe zit het vandaag met sociale solidariteit tussen kunstenaars? Hoe zit het met de actieve solidariteit en samenwerking tussen bv vrouwelijke kunstenaars? Hoe zit het vandaag met de samenwerking tussen meester en leerling? Wat zijn de beperkingen en kansen van de samenwerking tussen de overheidsinstelling en de privéverzamelaar, ... Kunstenaars uit beide stedeen formuleren een antwoord op die vragen.

De Rotterdamse kunstenaar, Dwight Marica en de Antwerpse Michele Matyn werden geselecteerd en uitgenodigd om de kern te vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden. Hoe zij deze organiseren, staat hen vrij. Het kan gaan om kunstenaars met wie ze in een vast samenwerkingsverband zitten of ze kunnen geheel nieuwe partners zoeken. De medewerkers die zij uitnodigen kunnen uit alle mogelijke disciplines komen (podiumkunsten, mode, muziek, wetenschap, literatuur, ...), en uit alle mogelijke windstreken.

Dwight Marica is geboren (º 1973) en getogen in Rotterdam. Hij is de oprichter van Cucosa, een kunstenaars-collectief dat samenwerking en disciplinaire kruisbestuiving binnen de kunst en cultuur wil bevorderen. Cucosa opereert vanuit de bogen onder station Hofplein in het centrum van Rotterdam. In het pand dat door het collectief eigenhandig is opgeknapt en waar de noodzakelijke voorzieningen zijn aangelegd bevinden zich verschillende ateliers, een exporuimte met kleine keuken, een kantoor, een skatepark en een kleine jam-ruimte. Marica maakt gebruik van een breed spectrum aan dragers, van audiovisuele tot puur sculpturale. Hij neemt sinds 2002 deel aan nationale en internationale groeps- en solotentoonstellingen.

Michèle Matyn (º1978) woont en werkt in Antwerpen. Met de solotentoonstellingen 'Love is the Answer and You Know that for Sure' en 'Back To The Future' maakte ze naam als fotografe van weinig voor de hand liggende portretten en landschappen. Maar recent onderzoekt Matyn andere materialen en mogelijkheden. Met name ruimtelijke ingrepen hebben haar aandacht. In een vorig leven maakte Matyn deel uit van het Rotkop collectief, en recent richtte zij met collega-kunstenaar Lieven Segers Cakehouse vzw op, een vzw die samenwerkingen tussen kunstenaars catalyseert. Behalve in het HessenHuis zal haar werk in de zomer ook te zien zijn in het FotoMuseum Provincie Antwerpen.

Curators: Merel van der Weij (NL), Nadia Van Luijk (NL) en Sara Weyns (B). Beide Nederlandse curatoren zijn zelf jonge kunstenaars.

Opening:

De opening van BIVAK GLORIA vindt plaats op zaterdag 8 september om 14.30 uur

Voor de opening van BIVAK GLORIA is er een pendelbus beschikbaar Rotterdam - Antwerpen. Kosten ¤ 5 p.p. (. (retour). Voor reserveringen (tot max 6 september) en informatie kunt u contact opnemen met: m.vanderweij@cbk.rotterdam.nl o.v.v. opening BIVAK GLORIA HessenHuis. Er zijn max. 40 plaatsen beschikbaar. Vertrekpunt Rotterdam: Centrum Beeldende Kunst - Nieuwe Binnenweg 75 om 12.00 uur. Vertrekpunt Antwerpen: HessenHuis - Falconrui 53 om 18.00 uur.

BIVAK GLORIA wordt mede mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam



Ingezonden persbericht