Ingezonden persbericht


Pechvol weekend Dennis Swart op de Nürburgring

NURBURG, 26 AUGUSTUS 2007 - Op het circuit van de Nürburgring (Duitsland) had Dennis Swart niet het geluk aan zijn zijde. De Nederlander raakte in de eerste manche van de Northern European Cup Formula Renault 2.0 de wagen van een andere deelnemer, waardoor hij terugviel naar een positie in het achterveld. De tweede race begon voortvarend voor Swart, totdat hij van de baan werd gedrukt door Dimitri Raikhlin. Wanneer hij even later zijn voorvleugel verloor bij het schampen van een paaltje, zag de HBO-student een puntenfinish in rook opgaan.

VRIJE TRAINING + KWALIFICATIES:
Met een goed gevoel betrad Swart afgelopen vrijdag het circuit in de Duitse Eifel, waar hij in het verleden al vaker had geracet. Met oude banden ging hij naar buiten en verkende de verkorte baan. Hij belandde in de vrije training op een tijdelijke twaalfde plek. Met een andere set banden vervolgde Swart de eerste sessie en eindigde op een keurige negende plaats. De tweede training van anderhalf uur werd vrijdagmiddag verreden. Door onderstuur problemen wist hij zijn tijd op de 3,618 meter lange baan niet meer te verbeteren. Hij moest genoegen nemen met een negentiende positie. In aanloop naar de kwalificaties van zaterdag veranderde het team van Van Amersfoort Racing de set-up van de wagen. Swart reed in de eerste tijdtraining geconcentreerd zijn ronden, maar kwam net een fractie te kort voor een snelle tijd. Met een 1:26.892 eindigde hij op de 21e positie. Ook in de afsluitende sessie benutte hij niet optimaal zijn banden waardoor hij opnieuw op P21 belandde.

RACE 01 + 02:
Wanneer de startlichten voor de eerste keer waren gedoofd kwam Swart op zaterdagmiddag goed weg. Hij schoof meteen een plekje op en wist na de eerste bocht maar liefst drie rijders van zich af te schudden. Na een vliegende ronde lag Swart op een tijdelijke vijftiende plaats. De rijder met startnummer 19 zocht de aansluiting met het middenveld, maar had vooral moeite met de laatste bocht opkomend voor het rechte stuk. Hij moest hierdoor Dennis Retera laten gaan en verloor in deze bocht meer terrein op zijn tegenstanders. De Amsterdammer moest ook zijn meerdere erkennen in Nick Catsburg en dook van de vijftiende naar de twintigste positie. In de tiende ronde probeerde Swart bij het ingaan van bocht 4 een concurrent aan de binnenkant te passeren. Hij kwam echter op de verkeerde lijn terecht en toucheerde vol de wagen van Kelvin Snoeks. Met een gebroken voorvleugel kon hij nog wel zijn weg voortzetten. Door de onvoorziene modificatie raakte de auto onderstuurd en eindigde zijn race op de 25e positie.

In de tweede heat op zondag verloor Dennis Swart twee posities bij de start. Hij wist niet veel later een plekje op te klimmen en verschalkte daarna nog twee rijders voor het aanremmen van de eerste bocht. Swart meldde zich in het middenveld, totdat Dimitri Raikhlin Swart op het vuile gedeelte dwong en hem vervolgens eraf beukte. Hij verloor veel posities en moest weer helemaal achteraan sluiten. In zijn derde rondje schampte Swart met zijn bolide een rubber paaltje, waarbij de voorvleugel eraf vloog. Het onderdeel van de wagen sneed daarna zijn band lek, zodat Swart noodgedwongen de pitstraat moest opzoeken. Nadat de crew een nieuwe voorvleugel en een andere band hadden gemonteerd, koos hij weer het asfalt. Met drie ronden achterstand werd hij als 24e afgevlagd.

DENNIS SWART: "Het weekend is niet bevredigend voor me verlopen. De vrije trainingen op vrijdag beloofde veel goeds met een negende plek, maar wist deze lijn in de kwalificaties niet door te trekken. Ik bleef hangen met mijn tijden, waardoor ik tweemaal van de 21e positie moest vertrekken. In de eerste race raakte ik per ongeluk Kelvin Snoeks, doordat ik op de verkeerde lijn terecht kwam. In de race die daarna volgde reed ik tegen een paaltje aan, waardoor de neus eraf vloog. Vanaf dat moment behoorde een goede finish niet meer tot de mogelijkheden. Ik hoop dat ik op Oschersleben (29 en 30 september aanstaande) weer het geluk aan mijn zijde zal hebben."

UITSLAG RACE 01 NEC FORMULE RENAULT 2.0 NÜRBURGRING


01. Tobias Hegewald (GER), Motorsport Arena, 25:50.509
02. Frank Kechele (GER), Motopark Academy, + 01.173s
03. Oliver Oakes (GBR), Motopark Academy, + 04.827s 25. DENNIS SWART (NED), VAN AMERSFOORT RACING, + 1:20.355

UITSLAG RACE 02 NEC FORMULE RENAULT 2.0 NÜRBURGRING


01. Tobias Hegewald (GER), Motorsport Arena, 26:01.126
02. Frank Kechele (GER), Motopark Academy, + 00.630s
03. Fabio Onidi (ITA), Motopark Arena, + 10.540s
24. DENNIS SWART (NED), VAN AMERSFOORT RACING, + 3 RONDEN

NIEUWS en FOTO'S worden aangeboden door INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Bezoek voor meer informatie www.dennisswart.com of contacteer Roelof Oosterhuis (media@insightf1.com, +31 652 056 637).