Dienstenbond CNV

Nieuws

27 augustus 2007

Uitgangspunten sociaal plan fusie VBA/FloraHolland

Door: Fedde Monsma

De bloemenveiling Aalsmeer (VBA) en FloraHolland hebben het voornemen om te fuseren per 1 januari aanstaande. Hoewel daar nog een aantal stappen in te gaan is, wordt de fusie steeds meer realiteit. CNV Dienstenbond is al tijden voorbereid en heeft voor het af te spreken Sociaal Plan met de kaderleden een aantal uitgangspunten geformuleerd.

De eerste hobbel met betrekking tot de fusie is genomen; de Nederlandse Mededingingsauthoriteit heeft bepaald dat de fusie doorgang kan vinden. Op 19 september aanstaande zullen de leden van beide bloemenveilingen zich moeten uitspreken over de voorgenomen fusie, wellicht nog een lastiger hobbel om te nemen. Tenslotte moeten ook de Ondernemingsraad van de VBA en de Centrale Ondernemingsraad van FloraHolland nog instemmen met de voorgenomen fusie.

De verwachting is dat ook beide OR-en zullen instemmen met de fusie, maar daar een aantal voorwaarden aan zal stellen, met name over de sociale en financiële consequenties voor het personeel van de fusie. Gebruikelijk is de voorwaarde voor instemming dat er een met vakbonden overeengekomen Sociaal Plan is.

CNV Dienstenbond onderhandelt met de directies van de VBA en FloraHolland over een Sociaal Plan dat moet voorzien in de gevolgen van de fusie voor het personeel.

Reeds in het najaar van 2006 is CNV Dienstenbond met leden en kaderleden van beide veilingen gezamenlijk in gesprek over de mogelijke gevolgen. In het voorjaar 2007 zijn de kaderleden tot een aantal randvoorwaarden gekomen waarbinnen afspraken gemaakt kunnen worden over een Sociaal Plan.

CNV Dienstenbond kiest ervoor om voor de fusie tussen de VBA en FloraHolland een apart Sociaal Plan af te spreken dat afkadert welke gevolgen op welke wijze moeten worden opgevangen. Bij beide veilingen is er een doorlopend Sociaal Plan (FloraHolland), danwel een Sociaal Contract (VBA). Beide expireren aan het eind van het jaar.
Deze beide doorlopende plannen voorzien in kleine doorlopende organisatiewijzigingen en veranderingen. Het samenvoegen van deze plannen met een Sociaal Plan fusie zal negatieve effecten hebben op de bestaande praktijk van uitvoering van het doorlopende Sociaal Plan/Contract.
CNV Dienstenbond stelt dan ook voor het huidige, doorlopende Sociaal Plan FloraHolland en Sociaal Contract VBA aan te passen waar nodig en te verlengen.

Voor de fusie wordt een apart Sociaal Plan afgesproken.

Naast een inhoudelijke toets die reeds door CNV Dienstenbond samen met kaderleden gedaan is op het concept-Sociaal Plan zijn er, in afstemming met de kaderleden van beide veilingen een aantal uitgangpunten geformuleerd:


1. Geen gedwongen ontslagen; begeleiding van werk naar werk , dus interne herplaatsing, is uitgangspunt.


2. Geen gedwongen overplaatsing


3. Daar waar mogelijk boventalligen vrijwillig afzien van een begeleidingstraject, kunnen zij een beroep doen op een vertrekregeling


4. Er moet een remplaçantenregeling afgesproken worden.


5. Er moet een fatsoenlijke ouderenregeling afgesproken worden


6. Selectiecriteria voor boventalligheid moeten helder en duidelijk zijn


7. De looptijd van het Sociaal Plan is tenminste 5 jaar


8. Er moet een Begeleiding- en bezwaar- en beroepscommissie (incl. afvaardiging vakbonden) opgesteld worden


9. De definitie passende arbeid moet helder zijn.

Deze uitgangspunten zijn door de kaderleden van CNV Dienstenbond bij FloraHolland en de VBA vastgesteld.

Op 7 september aanstaande zal CNV Dienstenbond met beide directies verder praten over het tot stand komen van een voor medewerkers goed Sociaal Plan Fusie.

U ziet CNV Dienstenbond reageert pro-actief; de afgelopen maanden hebben wij met de kaderleden niet stil gezeten. De gevolgen van de fusie kunnen voor iedereen voelbaar zijn en dan is het goed om te weten dat er een vakbond is die meedenkt! Maak uw collega lid!

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl