SP Noord-Holland


Rapport Kooyhaven dooie mus

27-08-2007 * De SP vindt het rapport van Decisio over nut en noodzaak van regionaal havengebonden bedrijventerrein Kooyhaven suggestief en slecht onderbouwd. Met rooskleurige cijfers over werkgelegenheid worden de mensen in wezen blijgemaakt met een dooie mus. Bij nauwkeurige lezing blijkt het te gaan om verschuiving in bestaande werkgelegenheid in plaats van het creëren van nieuwe werkgelegenheid.

Ondanks dat de werkloosheid in de Kop van Noord-Holland lager is dan gemiddeld wordt in het rapport een erg negatief beeld geschetst van de bestaande werkgelegenheidssituatie. Bij de geraamde hoeveelheid arbeidsplaatsen worden door middel van een ordinaire rekentruuk 326 verplaatste arbeidsplaatsen van binnen de regio meegerekend. 833 Te verwachten arbeidsplaatsen komen voort uit een wel héél optimistische schatting voor offshore-windenergie. De SP gelooft niet dat de productie van 450 windmolens per jaar een haalbare kaart is. Op deze wijze worden er dus 'honderden arbeidsplaatsen uit een hoge hoed getoverd'.

DarwinD, de fabrikant van een nieuw type offshore-windmolen wordt al voor 8,5 miljoen euro gesubsidieerd door de provincie. Het is niet ondenkbaar dat Brussel verdere grootschalige investeringen in windenergie door de Nederlandse overheid in de nabije toekomst blokkeert, omdat hiermee sprake kan zijn van oneigenlijke staatssteun. Ondanks dat de SP voorstander is van duurzame energie is de toekomst van grootschalige offshore-opwekking van windenergie op dit moment dus nog allerminst zeker.

Op basis van een telefonische enquete, waarbij de vraagstelling niet staat genoemd in het rapport, zegt het onderzoeksbureau Decisio dat er concrete behoefte is aan havengebonden bedrijventerreinen. Desondanks wordt niet duidelijk aangegeven hoeveel van de geinterviewde ondernemingen vanwege hun bedrijfsvoering écht noodzakelijk aan het water moeten zitten. Ook is een telefonische enquete vrijblijvend. Het is goed denkbaar dat slechts een deel van deze bedrijven in de praktijk daadwerkelijk zal verhuizen.

Door al deze - en vele andere - onzekerheden kan de SP niet anders dan concluderen dat het rapport van Decisio bol staat van de suggestieve beweringen. "Applying economics in decicion making" is dan ook het motto van dit 'semi-wetenschappelijke' onderzoeksbureau. Het stelt de SP teleur dat politieke partijen in de gemeenteraad van Anna Paulowna in dit zwakke rapport voldoende reden zien om een voorbereidingsbesluit te nemen over de Kooyhaven. Temeer omdat de gemeenteraad in Anna Paulowna in een eerder stadium een soortgelijk voorbereidingsbesluit naar de prullemand heeft verwezen.

Voor die kiezers die teleurgesteld zijn dat hun politieke partijen nu opeens besluiten wél met de Kooyhaven akkoord te gaan wil de SP benadrukken nog steeds hoogst ongelukkig te zijn met deze plannen voor een regionaal havengebonden bedrijventerrein.