Nederlandse Vereniging van Journalisten

Plannen ontslagrecht bedreiging voor journalisten

NVJ vreest aantasting onafhankelijke en kritische journalistiek (27 augustus 2007)

Voor de journalistieke beroepsgroep zullen de kabinetsplannen om het ontslagrecht aan te passen extra hard aankomen. Het kabinet is van plan om werkgevers het recht te geven mensen te ontslaan zonder dat een rechter er naar hoeft te kijken en daarnaast de ontslagvergoeding te maximeren. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten is juist in de media een kritische, onafhankelijke rol voor journalisten essentieel. Deze wordt onder andere gegarandeerd door de bestaande ontslagbescherming en redactiestatuten.

"Die bescherming gaat onvermijdelijk verdwijnen als het ontslag van een kritische journalist een eenvoudige rekensom wordt, waaraan de rechter niet meer te pas komt," zo stelt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

Tweede probleem is volgens de NVJ de maximering van de ontslagvergoeding. "Voor beter verdienende, ervaren journalisten betekent dit een periode van veel onzekerheid: als de werkgever je te duur vindt, dan kan hij heel gemakkelijk van je af," aldus Bruning. "Dan kom je buiten te staan met maximaal één jaarsalaris, terwijl de kansen op de arbeidsmarkt voor oudere journalisten ronduit slecht zijn. Dit gaat een goedkope manier worden om de volgende groep oudere werknemers buiten te zetten."

Tenslotte laat het kabinet de kans liggen om een ander probleemdossier in de mediasector serieus aan te pakken: de flexwerkers. Juist bij mediabedrijven wordt veel misbruik gemaakt van de bestaande Flexwet. Thomas Bruning houdt voor dat de NVJ nu betere afspraken over flexwerk bij de publieke én de commerciële omroep maakt dan de geplande kabinetsvoorstellen voor tijdelijke medewerkers. Zo is in CAO's bij RTL, SBS en Publieke omroep afgesproken dat bij contracten langer dan 1 jaar de tijdelijke medewerkers bij het einde van het contract een maandsalaris per gewerkt tijdelijk dienstjaar meekrijgen. In de kabinetsplannen ontstaat pas enig recht na verloop van 3 jaar. "Dat is heel jammer, want wij hadden juist een ondersteuning van onze zwaarbevochten cao-flexafspraken willen zien."

Al met al komt de NVJ tot de conclusie dat de ontslagplannen voor jong en oud in de media een forse stap achteruit zijn. "Het bedreigt de journalistieke onafhankelijkheid en verbetert niets aan de slechte positie van jongeren in met name de AV-sector." Als beroepsvereniging steunt de NVJ dan ook het vakbondsbrede initiatief om deze plannen aan te vechten.