Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Arnhem, 27 augustus 2007

De vuilste vervuiler betaalt het meest

GMF: Nijmeegs plan voor parkeervergunningen verdient navolging

De Gelderse Milieufederatie juicht de Nijmeegse plannen voor gedifferentieerde parkeer- vergunningen toe. Door de prijs van de vergunning af te laten hangen van de milieu- vriendelijkheid, is het de vuilste vervuiler die het meeste betaalt. Op termijn zullen meer mensen geneigd zijn auto's te kopen die beter zijn voor het milieu. De GMF roept andere gemeenten in Gelderland op het voorbeeld van Nijmegen te volgen.

In afwachting van landelijke wetgeving over parkeertarieven, wil Nijmegen als eerste Gelderse gemeente vervuilende auto's aanpakken. Door gemeentelijke parkeer- vergunningen afhankelijk te maken van het gewicht en de soort brandstof van de auto's, zullen mensen meer bewust worden van de mate van milieuvervuiling door hun auto. Eigenaren van vervuilende auto's zullen in Nijmegen dus voortaan méér moeten betalen dan eigenaren van minder vervuilende auto's.
De Gelderse Milieufederatie juicht initiatieven als deze toe. Eigenlijk zouden ze onderdeel moeten zijn van een totaalpakket dat elke gemeente in Gelderland gaat uitvoeren. Zo'n pakket bestaat uit onder meer schonere wagenparken (rijden op gas), ambitieus fiets- en OV-beleid, meer groen om de luchtverontreiniging af te vangen en mobiliteits- management.

Bewust autogebruik
De Gelderse Milieufederatie pleit al jaren voor bewust autogebruik. Burgers moeten worden uitgenodigd om een zuinige auto aan te schaffen in plaats van een minder zuinige. En om vaker te kiezen voor fiets en openbaar vervoer. Het invoeren van gedifferentieerde parkeervergunningen en ­tarieven past daar goed in. De GMF roept dan ook andere Gelderse gemeenten op om het Nijmeegse voorbeeld te volgen.

20 september: Gelderse Fietsconferentie in Dieren
Om fietsgebruik te promoten, is de Gelderse Milieufederatie één van de initiatiefnemers van de Gelderse Fietsconferentie, die op 20 september in Dieren plaatsvindt. Bestuurders en andere professionals bespreken de mogelijkheden om meer mensen in het fietszadel te krijgen. Meer informatie op www.vccoost.nl/fietsconferentie.