Ingezonden persbericht


(pic)

PERSBERICHT

Den Haag, 27 augustus 2007

Rotonde Panorama Mesdag blootgelegd

Onlangs is aan de Mauritskade het oude zwembad, waarin de laatste jaren Caesar Sport's Health Clubs was gevestigd, gesloopt. Aangezien het gebouw nog ouder was dan het erachter liggende Panorama Mesdag, heeft het altijd het zicht op het gebouw onttrokken. Nu het zwembad is afgebroken, is de locatie veranderd in een grote, open en kale plek en is, tot er over een tijdje een nieuw sportcomplex zal staan, een volledig vrij uitzicht ontstaan op de grote en grijze rotonde.

Panorama Mesdag, het karakteristieke 19e-eeuwse beeld van Den Haag en Scheveningen, is in 1881 door Hendrik Willem Mesdag terplekke in de rotonde geschilderd, die daarvoor speciaal gebouwd is. Zo bekend als het doek wereldwijd is, zo onbekend is het even oude gebouw, dat vanaf vrijwel geen enkele plek in de directe omgeving zichtbaar was. Nu het zwembad gesloopt is, is een uniek en letterlijk in het oog springend uitzicht ontstaan, waardoor de Hagenaars van vandaag voor het eerst in hun geschiedenis een onbelemmerde blik kunnen werpen op een niet minder fascinerend tijdsdocument dan het doek zelf.

Het schilderij beslaat de gehele rotonde, zodat ook aan de buitenkant de immense afmeting van het doek snel duidelijk wordt. Met zijn 1680 vierkante meter (120 meter lang en 14 meter hoog) is het het grootste schilderij van Nederland. Tevens is Panorama Mesdag het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats behouden is gebleven.

De nieuwsgierigen onder ons kunnen in ieder geval nog zeker een aantal maanden genieten van het weidse uitzicht op het panoramagebouw totdat dit imposante pand wederom achter een nieuw sportcomplex zal verdwijnen. Vrij zicht op de rotonde is vanaf de Mauritskade gratis te genieten, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Een bezoek aan Panorama Mesdag is mogelijk van maandag t/m zaterdag van 10-17 uur en op zon- en feestdagen van 12-17 uur. Zie ook: www.panorama-mesdag.com.

(pic) (pic) (pic) (pic)


---



Ingezonden persbericht