Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 28 augustus 2007

Gemeenten Dinkelland en Oldenzaal inventariseren houtwallen

De gemeenten Dinkelland en Oldenzaal gaan in september het buitengebied inventariseren op aanwezigheid van houtwallen en overige bijzondere landschapselementen, zoals kerkepaden, poelen en bijzondere erven. De belangrijkste reden voor deze inventarisatie is het voornemen om de houtwallen die niet vervangbaar zijn, te beschermen.

Het buitengebied van de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal wordt gekenmerkt door veel waardevolle landschapselementen, waaronder vele houtwallen. Deze elementen leveren een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van het groene karakter van het buitengebied. In het kader van het uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap hebben de gemeenten Dinkelland en Oldenzaal een subsidiebijdrage ontvangen van de provincie Overijssel voor het inventariseren van de landschapselementen in het buitengebied. Medewerkers van het bureau Eelerwoude gaan de inventarisatie verrichten. Deze inventarisatiegegevens moeten een belangrijke bijdrage leveren aan de instandhouding van het groene karakter.

De gemeente Dinkelland vindt het belangrijk om een meetlat te ontwikkelen waarmee bepaald kan worden of landschapselementen vervangbaar zijn, en dus met bepaalde spelregels binnen het gewenste landschappelijke streefbeeld verplaatst of doorsneden kunnen worden. Deze meetlat zal ontwikkeld worden nadat de huidige kwaliteit van de landschapselementen bekend is. Voor een uitgebreide inventarisatie heeft de gemeente Dinkelland samen met de gemeente Oldenzaal opdracht verleend aan bureau Eelerwoude om deze inventarisatie uit te voeren. De totaalvisie van het Landschapsontwikkelings Plan Noordoost-Twente geeft aan dat iedere gemeente voor zich zal bepalen of niet vervangbare houtwallen beschermd worden ( b.v. houtwallen van meer dan 60 jaar oud). Wethouder Eric Kleissen: "het Landschapsontwikkelings Plan is nog niet vastgesteld door ons college, maar vooruitlopend daarop kan ik wel aangeven dat we voornemens zijn om ervoor te kiezen niet vervangbare houtwallen te beschermen. Dit gaan we dan doen door ze in het gemeentelijk bestemmingsplan te vermelden. Ook gaan we ons inspannen om beheersvergoedingen beschikbaar te krijgen voor onderhoud van deze houtwallen."

"Twente is op z'n minst nationaal bekend om zijn coulisselandschap. Dit betekent dat wanneer je door het Twentse land rijdt, het lijkt alsof de omgeving uit vele en grote bossen bestaat, maar dit effect komt nu juist door onze prachtige houtwallen. Deze houtwallen vormen een essentieel onderdeel van onze Twentse omgeving en moet je dus koesteren. Voor Oldenzaal een belangrijke reden om mee te doen, samen met de gemeente Dinkelland, aan de inventarisatie van onze houtwallen. De huidige generaties genieten van de leefomgeving van Twente en worden zich steeds bewuster van de werkelijke waarde van deze streek. Vanuit de gemeentelijke overheid moet je de verantwoordelijkheid nemen om dit ook voor volgende generaties te laten gelden en proberen voortdurend te streven naar een goede balans tussen werken en genieten in je natuurlijke leefomgeving", aldus wethouder Frits Rorink van de gemeente Oldenzaal.

Voor de overige houtwallen zullen andere spelregels worden geformuleerd. Met deze spelregels wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn voor rooien, compensatie, herplant en coupures (onderbrekingen in de beplanting).

"Door deze meer flexibele houding verwacht de gemeente Dinkelland een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud en versterken van het landschap met daarin een levenskrachtige landbouw", aldus Kleissen.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met

Gemeente Dinkelland:
Wethouder de heer Kleissen op telefoonnummer 0541-854145 of team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.

Gemeente Oldenzaal:
Team communicatie, Nienke Swierstra op telefoonnummer 0541-588288.


---- --