VVD


27-8-2007

Passagiers en regionale luchthavens dupe van vliegtax

VVD-kamerlid Ineke Dezentjé Hamming - Bluemink bracht vandaag een werkbezoek aan Eindhoven Airport.

Zij sprak met Bart de Boer, Algemeen Directeur van Eindhoven Airport en voorzitter van de nationale regionale luchthavens, die haar informeerde over de schade die het invoeren van de vliegtax zal toebrengen aan de regionale luchtvaart.

Dezentjé: "Het invoeren van een vliegtax van 24 euro per ticket leidt tot een vermindering van 30% van het vliegverkeer op een regionale luchthaven als Eindhoven Airport. Een belasting die onder de vlag van het milieu wordt ingevoerd, maar in de praktijk alleen lege stoelen, en niet minder vliegtuigen oplevert. Daarnaast komt de opbrengst niet eens ten goede aan het milieu. Die gaat naar de algemene middelen en wordt gebruikt om de gaten in het financiële beleid van Bos te dichten."

Als de vliegtax wordt ingevoerd, worden regionale luchthavens minder aantrekkelijk voor maatschappijen om als basis te gebruiken. Dat kan een luchthaven als Eindhoven Airport in grote financiële problemen brengen.

Intussen ligt de rekening van deze tax wederom bij de hardwerkende Nederlander die gewoon één keer per jaar met het vliegtuig op welverdiende vakantie wil. En niet bij bijvoorbeeld de rijke Russen, die Amsterdam massaal als transfer gebruiken en van geen vliegtax weten.

Kortom, een plan waar de Nederlandse ondernemers èn de Nederlanders weer de dupe van worden.