Stichting Aids Fonds

Meer hiv door seks dan door drugs in China

22-08-2007
Het Chinese Ministerie van Volksgezondheid meldt dat onveilige seks de belangrijkste wijze van overdracht van hiv geworden is. Daarmee is drugsgebruik van de eerste plaats verdrongen. Binnen de Chinese aidsepidemie is een omslagpunt bereikt die volgens het Aids Fonds wellicht voorkomen had kunnen worden als er meer aandacht was geweest voor kwetsbare groepen, zoals drugsgebruikers, homoseksuelen en prostitué(e)s.

Voor aidsepidemieën geldt altijd dat deze zich eerst afspelen binnen kwetsbare groepen als drugsgebruikers, prostitué(e)s en homoseksuelen. Daarna slaan ze over naar de algemene bevolking.

Je houdt een epidemie alleen in toom als - zoals in Nederland altijd gebeurd is - kwetsbare groepen en hiv-positieven betrokken worden bij de strijd tegen aids, zegt het Aids Fonds. Deze groepen moeten voorlichting, zorg en behandeling kunnen krijgen zonder dat ze veroordeeld worden over hun levensstijl. Alleen dan maken kwetsbare groepen optimaal gebruik van preventie en gezondheidszorg. Ze hoeven immers niet bang te zijn voor discriminatie of vervolging. Verdere verspreiding van hiv naar de algemene bevolking wordt voorkomen

In China zijn kwetsbare groepen echter altijd gemarginaliseerd en gediscrimineerd. Ook worden de mensen met hiv niet bij het aidsbeleid betrokken. Vorige week nog rapporteerde Human Rights Watch dat de Chinese autoriteiten hiv-activisten het werk onmogelijk maakt met het afblazen van een conferentie en door het sluiten van hun kantoren.

Nu de epidemie toch naar de algemene bevolking overslaat wil overigens niet zeggen dat er niets meer te doen is. De overdracht via seks is misschien moeilijk te controleren en zeker in het conservatieve China liggen hier nog veel uitdagingen, maar het is niet onmogelijk om verdere verspreiding van hiv te voorkomen, aldus het Aids Fonds. Voortdurende aandacht voor kwetsbare groepen blijft essentieel.

China is volgens UNAIDS op de goede weg met Dr. Wang Longde als minister van Volksgezondheid. Onlangs ontving hij van UNAIDS een onderscheiding omdat hij veel gedaan heeft om de strijd tegen aids tot een nationale prioriteit te maken.

Volgens de Chinese overheid zijn ongeveer 650.000 Chinezen met hiv geïnfecteerd. Het aantal besmettingen neemt jaarlijks met 70.000 toe.