Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Kangoeroebus bij alcoholcontroles

Gooi en Vechtstreek, 27-08-2007 o Het verkeershandhavingsteam van Politie Gooi en Vechtstreek heeft afgelopen weekeinde alcoholcontroles gehouden op diverse locaties in en rond Weesp. Hierbij werden 38 bestuurders aangehouden, waarvan er 32 bij de ademanalyse daadwerkelijk onder invloed van alcohol bleken te hebben gereden. Bij deze alcoholcontrole werd voor het eerst de zogenaamde Kangoeroebus ingezet.

Deze bus wordt speciaal gebruikt voor het vervoer van aangehouden bestuurders die verdacht worden van het rijden onder invloed. De bus is herkenbaar aan een groot rood vraagteken op de zijkanten en achterkant.

Bij de alcoholcontroles werd een automobilist uit Weesp aangehouden die 770 ug/l blies (1,77). De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs, zodat een invordering achterwege moest blijven.

Een andere Weesper automobilist negeerde tot tweemaal toe een stopteken en reed, - niet-handsfree bellend - met behoorlijk hoge snelheid door het publiek. Een ongeval bleef gelukkig achterwege en de politie kon de bestuurder uiteindelijk laten stoppen. Hij bleek geen alcohol gebruikt te hebben.

Herkenbaarheid alcoholcontroles

Alcoholgebruik in het verkeer is in de regio Gooi en Vechtstreek een groot probleem. Waar in andere korpsen een trendmatige daling zichtbaar is, is dit in Gooi en Vechtstreek niet het geval. Bij elke alcoholcontrole worden gemiddeld 25 tot 30 bestuurders van de weg gehaald die met een behoorlijke slok op achter het stuur zitten. Jaarlijks levert dit ruim 700 alcoholmisdrijven op, waarbij tientallen rijbewijzen worden ingevorderd wegens hoge alcoholpromillages.

De Kangoeroebus is speciaal aangeschaft om de herkenbaarheid van de toch al veelvuldige alcoholcontroles in de regio nog meer te accentueren. De bus gaat de aangehouden verdachten tussen de controleplaats en het politiebureau vervoeren en wordt daarmee een bekende en herkenbare verschijning op de wegen in de regio. Hiermee hoopt de politie het effect van de alcoholcontroles te versterken. Medio september 2007 wordt een ontwerpwedstrijd gelanceerd, waarbij iedereen een ontwerp kan indienen om de vraagtekens op de bus te vervangen en zo de bus een nog opvallender uiterlijk te geven.

Overigens heeft de bus in het passagiersgedeelte geblindeerde ruiten, zodat aangehouden verdachten niet herkend kunnen worden.