Skatebond Nederland

Sjoerd Huisman met zesde plek beste Nederlander op WK marathon Colombia

Bondscoach tevreden over Nederlandse prestaties op het WK

Sjoerd Huisman (Andijk) is op de WK marathon in Colombia op de zesde plek als beste Nederlander geëindigd. Koen Verweij (Alkmaar) finishte bij de junioren jongens als negende. De marathon was afgelopen weekend de afsluiting van het WK skeeleren in Colombia, waar Nederland in de medaillespiegel als 12e eindigde tussen 50 landen van zes continenten. Nederland veroverde twee medailles (twee keer brons voor Koen Verweij bij de junioren jongens) en behaalde een flink aantal toptienplaatsen.

Finish WK marathon: Joey Mantia (VS) wint vóór Luca Saggiorato (Italië)

Huisman zat op de marathon voortdurend in de voorste groep. Na de regen van de ochtenduren - de junioren moesten in de regen rijden -, droogde het parcours snel op en speelde de hitte een rol in de wedstrijd. Sjoerd Huisman merkte op dat hij veel water had gebruikt, en niet alleen om te drinken. Huisman: "Ik voelde dat ik er deze week een aantal wedstrijden op had zitten. Naast deze zesde plek beschouw ik mijn zevende plaats in de afvalrace als mijn beste prestatie op dit WK."

Elma de Vries, de Europees kampioene op de 1000 meter piste, viel in de marathon bij de vrouwen verschillende keren aan, evenals de Nieuw-Zeelandse Nicole Begg, die brons pakte. De Vries deed enige uitlooppogingen in de kopgroep van twintig, maar capituleerde in de laatst ronde voor het gooi- en smijtwerk van Argentijnse rijdsters. De Vries: "Juryleden zagen dat, maar deden niets." De Vries eindigde in het gedrang als 24e, achter de andere Nederlandse, Bianca Roosenboom (Kampen) die 18e werd. Mariska Huisman (Andijk) stapte een ronde voor het eind uit, evenals Mark Horsten (Haulerwijk) bij de mannen.

Koen Verweij zat bij de junioren jongens de hele wedstrijd in de grote groep. Hij bleef bijna voortdurend achter vier Italianen, die het tempo aangaven. Geen van de rijders waagde een ontsnapping, afgezien van een Zuid-Koreaan die er bij de start al vandoor ging en nog in de eerste ronde werd ingerekend.

De omstandigheden waren erg zwaar. Het parcours was weliswaar vlak, maar het asfalt en beton was van zeer wisselende kwaliteit. Bij de start zaten er wat gaten in het asfalt. Bij de junioren regende het vrijwel de gehele wedstrijd en het was een graad of 20.

Bondscoach Desly Hill is ingenomen met het resultaat van de Nederlanders gedurende het WK-toernooi. "Twee medailles en een stuk of twaalf toptienklasseringen. Dit was één van de betere WK's voor Nederland." De andere keer dat Nederland op een WK medailles haalde was het zilver van Arjan Smit op de 10 km puntenkoers in Zandvoorde (België) in 2002. Vorig jaar behaalden de junioren jongens zilver op de aflossingskoers op het WK in Zuid-Korea (Koen Verweij/Jan Blokhuijsen/Pieter-Jan van Eck).
Hill: "Dat het WK zo snel volgt op het EK is helemaal niet zo'n probleem. Het toernooi in Portugal is een goede warming up gebleken."

De schier onaantastbare gouddelver Joey Mantia schreef, evenals de afgelopen twee jaar, bij de mannen de marathon op zijn naam. Het was dit toernooi het zevende goud voor de Amerikaanse alleskunner. De Italianen Luca Saggiorato en Francesco Zangarini legden beslag op zilver en brons.
Bij de vrouwen pakten twee Colombiaansen het goud en zilver voor eigen publiek: respectievelijk Kelly Martinez en Liana Holguin, gevolgd door de Nieuw-Zeelandse Nicole Begg die eerder al de 1000 meter won.
Winnaar bij de junioren jongens werd de Colombiaan Carlos Puerto. Zijn landgenoot Joseph Izquierdo finishte als tweede, de Zuid-Koreaan Ko Dong Kwak als derde.
De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd winnares bij de junioren meisjes, gevolgd door landgenote Roberta Casu en de Zuid-Koreaanse Mi Young Kim.
Gastland Colombia is als eerste geëindigd in de medaillespiegel, verrassend gevolgd door Zuid-Korea met als derde de Verenigde Staten.