Ingezonden persbericht


Honderden klanten zetten HEMA onder druk

Kritische fanclub uitgenodigd voor gesprek over verbetering arbeidsomstandigheden

Amsterdam, 27 augustus 2007

De HEMA heeft de 'Vrienden van de HEMA' uitgenodigd voor een gesprek over verantwoord geproduceerde kleding. Het HEMA-bestuur reageert hiermee op de druk die deze kritische fanclub heeft opgebouwd. De Vrienden hebben de nodige vragen over de manier waarop de HEMA nu probeert misstanden bij de kledingproductie te voorkomen. Het gesprek vindt komende donderdag plaats (30 augustus).

In juli 2007 werd de HEMA het eerste warenhuis met een kritische fanclub. De Vrienden van de HEMA willen dat de HEMA overstapt op een verantwoord geproduceerd assortiment. Inmiddels hebben 448 betrokken klanten zich als Vriend aangemeld, die gezamenlijk ¤162.117 aan jaarlijkse koopkracht vertegenwoordigen. Het initiatief kwam van de Schone Kleren Kampagne, een organisatie die streeft naar betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Omdat een belangrijk deel van het HEMA assortiment uit kleding bestaat en de HEMA een voorbeeldfunctie vervult, vindt de Schone Kleren Kampagne het belangrijk dat juist dit bedrijf voorop loopt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij de kledingproductie.

Op zaterdag 25 augustus bezochten Vrienden van de Amsterdamse HEMA de filialen Kinkerstraat en Ferdinand Bolstraat. Met klanten, personeel en bedrijfsleiding werd over het beleid van de HEMA gesproken. Met een speciale actiekaart vroegen de Vrienden van de HEMA naar de herkomst van kledingstukken en de arbeidsomstandigheden waaronder deze zijn gemaakt.

De bedrijfsleiding kon de vragen niet bevredigend beantwoorden. HEMA-Vriend Geertjan Davelaar: 'Het is erg jammer dat mijn favoriete HEMA-filiaal geen informatie over de productie van de kleding geeft. Het hoofdkantoor moet mijn vragen beantwoorden, maar ik wil graag in de winkel zelf kunnen bepalen of ik een kledingstuk wel of niet wil kopen.'

Tijdens het komende gesprek met de HEMA zullen de Vrienden onder andere het gebrek aan openheid aan de orde stellen. De Vrienden vinden verder dat de mensen die HEMA producten maken recht hebben op een leefbaar loon. Ook zijn er vragen over de manier waarop de HEMA de arbeidsomstandigheden in fabrieken controleert.

Iedereen kan zich aanmelden als Vriend van de HEMA. Vrienden van de HEMA kunnen zich via www.helpdehema.nl als vriend van hun favoriete filiaal opgeven en gebruik maken van verschillende materialen om hun kritische vriendschap uit te dragen. Vanaf nu kunnen ook Belgische en Duitse fans van de HEMA zich als Vriend opgeven.