Informatieavonden in Zutphen over ontwikkelingswerk in Nicaragua


Stichting ZSN uit Zutphen zoekt vrijwilligers om begin 2008 als solidariteitsbrigade een archeologie en huizenbouwproject uit te voeren

ZUTPHEN, 20070819 -- De stichting Zutphen Steunt Nicaragua (ZSN) organiseert twee informatiebijeenkomsten. Belangstellende vrijwilligers voor deelname aan een ontwikkelingsproject in Nicaragua. In februari /maart 2008 zal een solidariteits brigade naar Nicaragua gaan om voor minimaal vijf weken mee te werken aan ontwikkelingsprojecten. Alle belangstellenden die zo'n reis willen overwegen, zijn uitgenodigd de bijeenkomsten op 27 augustus 2007 en op 11 september 2007 te bezoeken vanaf 20.00 uur op de bovenverdieping van het Volkshuis de Houtmarkt 62. 7201 KM in Zutphen. Uw belangstelling kenbaar maken kan ook door bellen of mailbericht(tel: 0575-549305 Email:szsn@hetnet.nl). Voor meer informatie kijk op de website www.szsn.nl

Het is voor de elfde keer dat de stichting ZSN met een vrijwilligersgroep vanuit de stedenband Zutphen - Villa Sandino daar aan projecten gaat werken . Villa Sandino is gelegen in de provincie Chontales ten oosten van het meer van Nicaragua. De projecten komen tot stand nadat de mensen van een gemeenschap in Nicaragua zelf hebben aangegeven wat ze precies nodig hebben en helpen ze zelf ook mee bij de projectuitvoering. In 2008 zal waarschijnlijk gewerkt worden aan een huizenbouwproject en een archeologieproject. In het weekend worden vaak excursies georganiseerd. Na afloop kunnen de deelnemers nog op eigen gelegenheid rondreizen.

Sommige mensen denken er al langer over of het komt nu op je pad: een korte periode werken en leven in een ontwikkelingsland en een bijdrage leveren door directe solidariteit. De Stichting ZSN biedt die mogelijkheid, door je samen met een groep voor te bereiden op projecten in Villa Sandino in Nicaragua. Je werkt mee met Nicaraguanen en woont bij Nicaraguaanse families op het platteland. Je bent wekenlang ondergedompeld in latino-sferen. En je leert meer begrijpen van het leven in een ontwikkelingsland. In de voorbereiding biedt ZSN daarbij ook de mogelijkheid om Spaans te leren.

Voor de deelname zijn opleiding, achtergrond en leeftijd niet van belang. Van de deelnemers wordt wel verwacht dat zijn actief meedoen aan de voorbereiding en zelf hun reis- en verblijfskosten betalen. Enige lichamelijke conditie en mondelinge uitdrukkings-vaardigheid in de Spaanse taal of bereidheid deze te leren, is wenselijk. Op 18 september zal feitelijk gestart worden met de 8 voorbereidingsbijeenkomsten voor deze brigade.



Doelstelling
ZSN wil met het organiseren van de brigades bereiken:
1)Mensen in Nicaragua die zich inzetten voor verbeterde leefomstandigheden vooral moreel ondersteunen
2)Mensen uit Nederland in contact brengen met Nicaragua en de problemen van onderontwikkeling. En in betrokkenheid een bijdrage te leveren aan een rechtvaardiger wereld
3)Samen met ZSN een een financiële project steun te leveren aan een door de mensen daar gewenst project.

Voorwaarden voor deelname
*Betrokkenheid bij derde-wereldproblematiek
*Zelf reis- en verblijfskosten betalen
*Bereidheid tot het vertrek je zoveel mogelijk de Spaanse taal eigen te maken
*Actief deelnemen aan de voorbereidingen (7 informatiebijeenkomsten en een groepsweeksnd)
*Goed weten waar je aan begint. Duidelijkvoor jezelf waarom je meegaat
*5 a 6 weken tijd bechikbaar hebben
Niet van belang zijn:je leeftijd, je opleiding achtergrond of werkervaring
Zoals uit bovenstaande blijkt komt er heel wat kijken bij het deelnemen aan een brigade. Van de deelnemers wordt dan ook een grote inzet en betrokkenheid verwacht. ZSN is verantwoordelijk voor de voorbereiding in Nederlanden zal ook in Nicaragua de deelnemers begeleiden.

Kosten
Je moet rekenning houden reis en verblijfskosten betalen. ZSn verzorgt een mogelijkheid inkomstenbelasting terug te vragen. Ook moet je rekening houden met kosten voor vaccinaties, verzekeringen en dergelijke. Voor de vliegreis moet je rekenen op circa 800 Euro. Wellicht zijn er mogelijkheden tot korting als er in groepsverband gevlogen wordt. De kosten van verzekering vaccinaties en dergelijke bedragen ongeveer 135 Euro. De verblijfskosten in Nicaragua belopen gemiddeld 360 Euro per persoon per maand uiteraard is dit ook afhankelijk van de dollar koers en je persoonlijke uitgavenpatroon. In totaal gaat het dus om circa 1400 Euro.





Ingezonden persbericht