Gemeente Veere


Hare Majesteits Urania bezoekt Veere

Op 27 augustus 2007.

Met het ophalen en strijken van de vlag van de stadhuistoren zal op maandag 27 augustus 2007 rond 16.00 uur het opleidingsschip van de Koninklijke Marine Hr.Ms. Urania worden begroet in de haven van de stad Veere. Dit eerbetoon, als antwoord op een kanonsschot van dit zeilschip, heeft alles te maken met het feit dat de gemeente Veere zich nauw verbonden voelt met de Koninklijke Marine.

Vijfhonderdnegentien jaar geleden ontstond in Veere voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een staande oorlogsvloot met aan het hoofd een admiraal. Deze admiraal van de zee of admiraal-generaal van de Nederlanden, werd verantwoordelijk voor de maritieme politiek in het imperium van keizer Karel V. Hij kreeg uitgebreide bevoegdheden die werden vastgelegd in de Ordonnantie op de Admiraliteit van 1488. Tussen 1491 en 1558 bekleedden de Heren van Veere het centrale admiraalsambt. Walcheren was destijds de sleutel tot de Nederlanden en bood een uitstekende positie voor de uitoefening van het admiraalsschap. Vanuit Veere werden de grondslagen gelegd voor de organisatie van de tot op de dag van vandaag bestaande oorlogsvloot en werden internationale rechtszaken gehouden over zeezaken.

Deze glorietijd ligt ver achter ons maar een gebeurtenis met een historische achtergrond zoals dit bezoek krijgt in het schilderachtige Veere steeds een extra dimensie. Het jaar waarin Admiraal Michiel de Ruyter wordt herdacht is een mooi moment om de bijzondere en langdurige band tussen Veere en de Koninklijke marine te aan te halen.

Tussen 16.00-17.00 uur zal Hr.Ms. Urania aanleggen voor de Jachtclub Veere aan de Kaai 14, 4351 AA Veere. Het schip is (beperkt) toegankelijk voor publiek. Het koperkwintet van de Marinierskapel zal het bezoek opluisteren. Dit vijftal beschikt over een uitgebreid repertoire, variërend van Valerius tot Jazz. De bemanning van de Urania zal graag uitleg geven over het schip en de reizen die het maakt.

Meer info over het schip op www.nlda.nl onder KIM/Urania.