Raad van State





Agenda voor de media

Deze agenda bevat een selectie van zittingen en evenementen bij de Raad van State die voor de media van belang kunnen zijn. Iedere vrijdag wordt het overzicht van de daaropvolgende week op de website van de Raad van State gepubliceerd.

De gehele zittingsagenda van de Afdeling bestuursrechtspraak met daarop een korte omschrijving van de zaken kan op verzoek wekelijks per post worden toegezonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

Week 35

Maandag 27 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat hebben verleend voor een baggerspeciedepot in de Ingensche Waarden in de gemeente Buren. Het gaat om een milieuvergunning en een vergunning op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Deze vergunningen zijn verleend aan het bedrijf De Ingensche Waarden B.V. die op de voormalige zandwinlocatie in de uiterwaarden bij Ingen, bagger wil storten. Onder meer de Stichting Milieuwerkgroep Buren, de PvdA-afdeling gemeente Buren en Milieustichting Red de Betuwe verzetten zich tegen de vergunningen. Zij vrezen dat het storten van bagger een vervuiling van het grondwater en het oppervlaktewater tot gevolg heeft. (zaaknummers 200607948/1 en 200608060/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Kamphuizerpolder 2004" van de gemeente Katwijk. Het plan heeft betrekking op een uitbreiding van bloemenveiling Flora Holland. (zaaknummer 200704394/2)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "Recreatiecentrum, De Veenhoop e.o." van de gemeente Smallingerland. Het plan maakt de heropening van het Polderhoofdkanaal ten behoeve van recreatie mogelijk. Het heropende kanaal maakt onderdeel uit van het Friese Merenproject. Onder meer de vereniging Fryske Feriening faor Fjildbiology in Leeuwarden verzoekt de Raad van State om het goedkeuringsbesluit te schorsen. Volgens de vereniging heeft het plan negatieve gevolgen voor de flora en fauna in het gebied. (zaaknummer 200704551/2)

11.30 uur

Zitting over de afwijzing door het Commissariaat voor de Media van de verzoeken van een aantal Programmaraden om op te treden tegen de weigering van UPC om de uitgebrachte radioadviezen 2006-2007 in behandeling te nemen. Programmaraden adviseren aanbieders van omroepnetwerken, zoals UPC, onder meer met betrekking tot de vraag welke radioprogramma's moeten worden uitgezonden om een pluriforme uitzending te garanderen. UPC heeft voor het jaar 2006-2007 de adviezen niet in behandeling genomen omdat UPC uitgaat van een geldigheidsduur van twee jaar voor een radio-advies en niet van een geldigheidsduur van één jaar. UPC heeft dan ook aangekondigd om pas weer in 2007 de radio-adviezen te implementeren. De Programmaraden hebben naar aanleiding hiervan het Commissariaat verzocht om in te grijpen. Het Commissariaat heeft aangegeven niet bevoegd te zijn om in te grijpen. De Programmaraden bestrijden dit. (zaaknummer 200704255/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "Joure-De Merk/E.A. Borgerstraat" van de gemeente Skarsterlân. Het plan maakt de vestiging van een nieuwe supermarkt van C1000 mogelijk. De oppervlakte van de supermarkt bedraagt 1.100 m². Albert Heijn Joure en Super de Boer verzoeken de Raad van State om het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200704655/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 28 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen waarbij twee nieuwe milieuvoorschriften zijn verbonden aan de milieuvergunning die Prorail heeft voor het spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Nijmegen. Een aantal inwoners van Nijmegen is tegen dit besluit, omdat zij het als een onterechte verruiming van de vergunning zien. De zogenoemde rol- en stootgeluiden zijn volgens de inwoners bijvoorbeeld uitgezonderd van de maximale geluidsvoorschriften. (zaaknummer 200608850/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maassluis heeft verleend voor de bouw van 192 appartementen in drie woontorens aan de Merellaan in Maassluis. De drie woontorens met 14, 18 en 21 bouwlagen moeten verrijzen in de zogenoemde Burgemeesterswijk in Maassluis. Een inwoner van Maassluis die op ongeveer 130 meter van de bouwlocatie woont, is tegen de bouwvergunning. Hij is van mening dat er twijfel is over de gevolgen van het bouwplan voor de luchtkwaliteit en dat de onderzoeksrapporten naar windhinder en schaduwwerking niet deugen. (zaaknummer 200700575/1)

11.30 uur

Zitting over de sloopvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand heeft verleend voor het gedeeltelijk afbreken van de Sint Jozefkerk aan het Wilhelminaplein in Kaatsheuvel. Een inwoonster van Kaatsheuvel verzet zich tegen de sloopvergunning. Volgens haar had het object moeten worden aangemerkt als beschermd monument. Daarnaast zijn er volgens haar geen voorzieningen getroffen voor een veilige afvoer van de asbest die in het bouwwerk zijn aangetroffen. (zaaknummer 200700385/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan "Harnaschpolder Delft, deelgebied 1 (Lookwatering West)" van de gemeente Delft. Het uitwerkingsplan maakt de bouw van ongeveer 650 woningen mogelijk. Het gebied ligt naast het bedrijventerrein Harnaschpolder in de gemeente Midden-Delfland. (zaaknummer 200701809/1)

14.00 uur

Zitting over de bouwvergunningen die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark heeft verleend voor de bouw van 192 onzelfstandige studenteneenheden, een ligplaatsvergunning, een afmeer- en toegangsvoorziening voor de studentenboot 'Rochdale One", voor de bouw van 72 wisselwoningen en voor de bouw van 715 studenteneenheden voor een periode van maximaal vijf jaar. De bouwvergunningen zijn verleend aan Woonstichting De Key en Woningstichting Rochdale. Het gaat om tijdelijke huisvesting. De bedrijven Cargill en IGMA hebben bezwaren tegen de bouwvergunningen. Zij exploiteren een eiwitfabriek, oliefabriek en graanoverslagbedrijf aan de Mercuriushaven. Het terrein van de Houthavens waarop de tijdelijke huisvesting is gepland, is in de directe omgeving van deze bedrijven. De bedrijven vrezen als gevolg van de aanwezigheid van de nieuwe tijdelijke woningen in hun bedrijfsactiviteiten te worden beperkt. (200701334/1)

Woensdag 29 augustus 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Donderdag 30 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen heeft verleend voor het realiseren van een voetbalpark aan de Plasweg/Onderweg in Waddinxveen. De Vereniging tot Behoud van Landelijk Waddinxveen is tegen het voetbalpark en heeft hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. In afwachting van de uitkomst daarvan verzoekt de Vereniging, om te voorkomen dat kan worden begonnen met bouwen, de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200704901/2)

10.00 uur

Zitting over de twee boetes die de minister van VWS heeft opgelegd aan Dirck III B.V. in Hoofddorp vanwege overtreding van het verbod om geen sterke drank te verstrekken aan jongeren die respectievelijk 16 jaar en 18 jaar oud waren. De boetes zijn opgelegd naar aanleiding van controles van de Voedsel en Waren Autoriteit in de slijterij van Dirck III aan het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp en in die in de kelder van winkelcentrum 'Hilvertshof' in Hilversum. Volgens de minister was Dirck III in beide gevallen verplicht de jongeren te vragen naar hun identiteitsbewijs, om vast te kunnen stellen of zij de vereiste leeftijd hadden, en heeft de slijterij dit nagelaten. De slijterij bestrijdt de boetes omdat zij vindt dat de betreffende jongeren niet onmiskenbaar te jong waren om sterke drank te kopen en stelt dat de waarnemingen door de controleambtenaren niet gebaseerd waren op objectieve criteria. De rechtbank in Haarlem heeft in dit argument van de slijterij reden gezien het beroep van Dirck III tegen beide boetes gegrond te verklaren en heeft de besluiten vernietigd en herroepen. Tegen deze uitspraken komt de Voedsel en Waren Autoriteit, namens de minister, in hoger beroep bij de Raad van State. Zij stelt onder meer dat de waarneming van een controleambtenaar als betrouwbaar mag worden gezien en dat geen sprake is van een inschatting, maar van een zogenoemde directe waarneming. (zaaknummers 200702139/1 en 200702146/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft verleend voor de bouw van een woning met zwembad aan de Jan Ettenstraat in die gemeente. Meerdere inwoners van Helmond zijn het niet eens met de bouwvergunning en zijn in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Om te voorkomen dat kan worden begonnen met de bouw heeft de Stichting de Raad van State verzocht het besluit te schorsen. (zaaknummer 200705138/2)

11.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van Justitie om de vennootschap naar Engels recht "The Sporting Exchange Ltd." (genoemd: Betfair) vergunningen krachtens de Wet op de kansspelen te verlenen. Betfair is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde telefonisch en via internet bereikbare aanbieder van en bemiddelaar bij kansspelen. Het gaat met name om sportevenementen en harddraverijen. Het bedrijf, dat eveneens actief is in meerdere Europese landen, is telefonisch en via internet al bereikbaar voor Nederlanders, maar wil zijn activiteiten ook uitbreiden naar de Nederlandse markt. Vergunningen hiervoor zijn door de minister echter geweigerd, onder meer vanwege het in Nederland gesloten stelsel voor aanbieder van kansspelen. Betfair is het niet eens met de weigeringen. Het bedrijf vindt ze niet toelaatbaar en in strijd met Europese regels van vrij verkeer van goederen en diensten. De rechtbank in Den Haag heeft het beroep van Betfair tegen de weigeringen ongegrond verklaard. Hiertegen komt het bedrijf in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200700622/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rucphen van het verzoek van twee inwoners van de gemeente om handhavend op te treden tegen de aanwezigheid van 160 caravans en chalets aan een terrein aan de Pierestraat in Rucphen. De rechtbank in Breda heeft het beroep van de inwoners gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt het college in hoger beroep bij de Raad van State. Om te voorkomen dat zij in afwachting daarvan al een nieuwe beslissing moet nemen, verzoekt het college de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200705094/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft opgelegd aan een evenementenhal aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam. De exploitant van de hal, Convention Factory B.V., bestrijdt de dwangsom en verzoekt de Raad van State deze te schorsen. (zaaknummer 200705931/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de provinciale staten van Noord-Brabant van de partiële herziening Streekplan Noord-Brabant 2002. Dit plan heeft betrekking op de omlegging van de N284 bij Hapert. In de huidige situatie verbindt de N284 alle doorgaande verkeer tussen Eersel en Arendonk (België). Vanwege verkeersdrukte op de route is een nieuwe verbinding voorzien tussen de A67 en de N284, ten oosten van Hapert. Meerdere inwoners van Hapert, voornamelijk agrariërs, en de Stichting Brabantse Milieufederatie zijn tegen de rondweg en komen in beroep bij de Raad van State. Zij betwijfelen de noodzaak van de omlegging en vinden dat de agrarische bedrijven in het gebied erdoor teveel in hun mogelijkheden worden beperkt. (zaaknummer 200603203/1)

Vrijdag 31 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit Zandmaas/Maasroute - aanvulling I. Dit besluit is een aanvulling op het tracébesluit Zandmaas/Maasroute dat de staatssecretaris op 12 maart 2002 heeft vastgesteld, en is het resultaat van activiteiten van projectorganisatie De Maaswerken, die als doel heeft de gevolgen van hoogwater in het Maasdal te verminderen. Het besluit voorziet in de verhoging van het peil van de Maas in het stuwpand Grave met 30 centimeter. Volgens de staatssecretaris is deze verhoging nodig om verdroging van natuur- en landbouwgebieden in het gebied tegen te gaan en om de scheepvaart voldoende diepgang te garanderen. Verschillende belangenorganisaties zoals de Stichting Het Noordbrabants Landschap, ZLTO afdeling Rijk van Nijmegen en de Stichting Talis in Nijmegen zijn tegen het besluit en komen in beroep bij de Raad van State. Ook inwoners van Nijmegen, Grave en Nederasselt en het college van burgemeester en wethouders van Cuijk komen in beroep. Zij vrezen onder meer voor de gevolgen van de verhoging voor de oevers en de zandstranden in en rondom de Kraaijenbergse Plassen en mogelijke wateroverlast in woonwijk Weezenhof in Nijmegen. Verder stellen zij onder meer dat de gevolgen van de verhoging van het waterpeil onvoldoende zeker zijn en zijn zij er niet van overtuigd dat zij alle eventuele schade als gevolg ervan vergoed kunnen krijgen. De Raad van State vernietigde eerder, in een uitspraak van 9 juli 2003, het besluit van de staatssecretaris om het waterpeil in het gebied met 50 centimeter te verhogen. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200201802/1, te vinden op deze site via Zoeken - Uitspraken. (zaaknummer 200604920/1)

Agenda voorgaande week 34

Maandag 20 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Bussum heeft opgelegd aan een inwoner van Bussum. De gemeente wil afdwingen dat de inwoner de bewoning van een pand aan de Iepenlaan in Bussum beëindigt omdat die volgens haar in strijd is met het lokale bestemmingsplan. Een buurtbewoner heeft om de handhaving verzocht. De rechtbank in Amsterdam heeft het beroep van de inwoner tegen de dwangsom echter gegrond verklaard, omdat volgens haar geen sprake is van strijd met het bestemmingsplan. Het college is het daar niet mee eens en komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701280/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de bestemmingsplannen "Westelijke Randweg" van de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen. De bestemmingsplannen voorzien in de aanleg van een rondweg ten westen van Beverwijk, die de A22 in Velsen verbindt met de Rijksstraatweg in Heemskerk. De vereniging "Westerhout Blijft!" is tegen de plannen en komt in beroep bij de Raad van State. Zij voert aan dat weg loopt door natuurgebied, alwaar zich volgens de vereniging een populatie van vleermuizen en zandhagedissen bevinden, die door de aan te leggen weg worden verstoord. (zaaknummers 200607918/1, 200607919/1 en 200607920/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van de bestemmingsplannen "Nieuwendam-Noord-Waterlandplein" en "Nieuwendam-Noord, tankstation Zuiderzeeweg" van het stadsdeel Amsterdam Noord van de gemeente Amsterdam. De bestemmingsplannen maken de bouw van woningen aan het Waterlandplein mogelijk, op een locatie waar nu onder meer een tankstation is gevestigd. Tevens voorzien de plannen in de nieuwe locatie voor het tankstation aan de Zuiderzeeweg. Het bedrijf wil echter op zijn huidige locatie blijven en is het niet eens met de plek waar de gemeente hem nu gepland heeft. Hij voert aan dat hij op zijn huidige locatie een belangrijke winkel- en buurtfunctie heeft en stelt ten aanzien van de nieuwe locatie onder meer dat daar onvoldoende mogelijkheden zijn voor een volwaardig tankstation. (zaaknummers 200700844/1 en 200701117/1)

11.45 uur

Zitting over het niet in behandeling nemen door het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland van een e-mail van twee inwoners van Surhuisterveen als bezwaarschrift. De inwoners wilden met de e-mail bezwaar aantekenen bij de gemeente vanwege een verleende bouwvergunning voor een nabij de woning van de inwoners gelegen pand. Zij komen, na door de rechtbank in Leeuwarden in het ongelijk te zijn gesteld, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701675)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van De Marne heeft verleend voor een windturbine bij het agrarisch bedrijf aan de Roodehaansterweg in Warfhuizen. Meerdere inwoners van Warfhuizen en het nabijgelegen Schouwerzijl zijn tegen de windturbine, omdat zij vinden dat deze niet past in de omgeving. De rechtbank heeft hun beroep tegen de bouwvergunning ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Raad van State. Ook de vergunninghouders komen in hoger beroep bij de Raad van State, omdat zij vinden dat de rechtbank een aantal van de bezwaarmakers ten onrechte als belanghebbende in deze zaak heeft aangemerkt. (zaaknummers 200701410/1 en 200701503/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 21 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de maatregelen die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost van de gemeente Amsterdam heeft genomen tegen een aantal horecaondernemingen aan de Agatha Christiesingel in Amsterdam. De gemeente wil dat de horeca-activiteiten in de betreffende panden worden beëindigd, omdat sprake zou zijn van geluids- en drugsoverlast. De activiteiten van de horecaondernemingen zijn in strijd met het lokale bestemmingsplan, maar worden al 14 jaar gedoogd. De horecagelegenheden zijn het niet eens met de maatregelen en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Amsterdam, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701579/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Waddinxveen om een aantal ondergrondse huisvuilcontainers te plaatsen aan de Willem de Rijkelaan in Waddinxveen. Een omwonende is tegen de gekozen locatie, omdat hij vindt dat de containers niet in de omgeving passen. Hij komt in beroep bij de Raad van State. (200703355/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Heemstede om handhavend op te treden tegen de Crayenester basisschool aan de Crayenestersingel in Heemstede. Meerdere onwonenden van de school hebben een verzoek om handhaving ingediend omdat zij stellen als gevolg van de school geluidsoverlast te ondervinden. De gemeente vindt echter dat overmatige geluidsoverlast niet is te herleiden tot de school en baseert zich in dat verband op een in haar opdracht uitgevoerd rapport. De bewoners bestrijden de weigering door de gemeente en komen in beroep bij de Raad van State. Over een eerder verzoek om handhaving door een aantal van de omwonenden heeft de Raad van State reeds eerder, op 11 oktober 2006, twee uitspraken gedaan. Deze uitspraken, met zaaknummers 200509753/1 en 200509754/1, zijn te vinden op deze site. (zaaknummers 200609111/1, 200700489/1, 200700490/1 en 200700506/1)

11.30 uur

Zitting over een viertal ontheffingen die het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken heeft verleend voor een aantal activiteiten in het Burgemeester Adamssportpark in Schinveld. Het betreft een ontheffing aan Regioteam Keverclub Nederland, aan ZVV Sjilvend voor het houden van een openluchtfestival, aan GV Olympia KFC voor het houden van een internationaal volleybaltoernooi en aan de Mei-vereniging "De Jonkheid" voor meifeesten. Een inwoner van Schinveld heeft de verleende ontheffingen betwist en is door de rechtbank in Maastricht in het gelijk gesteld. Tegen deze uitspraken van de rechtbank komt het college in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200702423/1, 200702425/1, 200702428/1 en 200702430/1)

12.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Kern Elsloo" van de gemeente Stein. Het plan voorziet onder meer in de nieuwbouw van een aantal woningen in het gebied en regelt verder een aantal van de huidige gegeven bestemmingen. Meerdere inwoners van Elsloo zijn het met het plan niet eens en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200605945/1)

Woensdag 22 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de vergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek heeft verleend aan de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam om 40 bomen te rooien. Deze bomen, waaronder essen, elzen, wilgen en berken, staan op het sportcomplex Toeg en Vras aan de Weegbreestraat in Rotterdam. Volgens de deelgemeente zijn ze te hoog in verband met de aanvliegroute van Rotterdam Airport. In de vergunning is een herplantplicht van 40 bosheesters opgenomen. De Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik is het niet mee eens met de kapvergunning en komt in hoger beroep bij de Raad van State. In februari 2007 heeft de rechtbank in Rotterdam een eerder beroep van de stichting tegen de kapvergunning ongegrond verklaard. (zaaknummer 200701701/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

12.15 uur

Zitting over de toekenning door het college van burgemeester en wethouders van Roermond van een subsidiebedrag aan de Stichting Kinderopvang Roermond voor het instandhouden van 95 plaatsen kinderopvang en buitenschoolse opvang tot en met december 2003. Een eerder beroep van de stichting tegen het besluit van het gemeentebestuur van Roermond is door de rechtbank in Roermond gegrond verklaard. De stichting is van mening dat subsidie had moeten worden verleend voor een veel hoger aantal gerealiseerde opvangplaatsen. Het gemeentebestuur komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. De Raad van State heeft zich al eerder in hoger beroep over deze zaak gebogen in februari 2006. Deze uitspraak is op de site te lezen onder zaaknummer 200503994/1. Het geschil dat nu wordt behandeld is het vervolg op de eerdere procedure. (zaaknummer 200701798/1)

Donderdag 23 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Zuidelijke Stadsrand (Augustapolder)" van de gemeente Bergen op Zoom. Het plan beoogt ter plaatse van de zuidelijke stadsrand van Bergen op Zoom, de Augustapolder, de ontwikkeling van een stadsuitbreiding voor de bouw van maximaal 1.600 woningen mogelijk te maken en de overgang van stad naar land vorm te geven. Deze zaak speelde al eerder bij de Raad van State. In november 2006 heeft de Raad van State het eerdere goedkeuringsbesluit gedeeltelijk vernietigd. Deze uitspraak is op de site te lezen onder zaaknummer 200505491/1. Onder meer de Milieuvereniging Benegora verzet zich tegen het bestemmingsplan en verzoekt de Raad van State om het nieuwe goedkeuringsbesluit dat het provinciebestuur daarna heeft genomen, te schorsen. (zaaknummer 200703983/2)

11.00 uur

Zitting over de vraag of van rechtswege een bouwvergunning is verleend voor het vernieuwen en vergroten van tien hoogspanningsmasten in Maarssen. Het gemeentebestuur van Maarssen heeft geweigerd om aan Eneco Energie Infra Utrecht een bouwvergunning te verlenen voor het vernieuwen van de hoogspanningsmasten. Volgens het gemeentebestuur is dit in strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank in Utrecht heeft in januari 2007 een beroep van Eneco tegen deze weigering gegrond verklaard en geoordeeld dat er geen strijd is met het bestemmingsplan. Naar het oordeel van de rechtbank is de bouwvergunning van rechtswege verleend, omdat het gemeentebestuur te laat op de aanvraag zou hebben beslist. Het gemeentebestuur en veel omwonenden zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Raad van State. Omwonenden vrezen voor een onveilige situatie met de nieuwe masten. (zaaknummer 200701755/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Tongelresche Akkers" van de gemeente Eindhoven. Het plan maakt de bouw van de nieuwe woonwijk Berckelbosch met negenhonderd woningen mogelijk. Accommodaties van een voetbalvereniging en een tennisvereniging moeten wijken voor de woningbouw. De sportverenigingen verhuizen naar andere locaties. Een inwoner van Eindhoven is tegen het bestemmingsplan. Hij verzoekt de Raad van State om het provinciale goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200704804/2)

Vrijdag 24 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Lochem van een zogenoemd voorbereidingsbesluit met de bedoeling om daarna vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan voor de oprichting van een antennemast voor mobiele telefonie. Deze mast zou moeten komen op een perceel aan de Flierderweg. Een inwoner van Eefde is tegen dit voorbereidingsbesluit. Hij is van mening dat de oprichting van een antennemast in strijd is met het provinciale Streekplan. (zaaknummer 200703574/1)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft verleend aan de provincie Gelderland voor het verlengen van duikers, het bouwen van twee voetgangers- en fietstunnels en de herinrichting van het Nijmeegseplein in Arnhem. Een inwoner van Arnhem heeft hiertegen bezwaren ingediend, maar het gemeentebestuur heeft deze niet-ontvankelijk verklaard en dus niet inhoudelijk behandeld. De man heeft aangevoerd dat de tunnels tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden. Hij komt, naar eigen zeggen, op voor het algemene belang. Volgens het college van burgemeester en wethouders is dit onvoldoende om hem direct belanghebbende bij deze procedure te maken, met het gevolg dat het gemeentebestuur zijn bezwaren niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 200603921/1)