Gemeente Woerden


* Persberichten

Historische boerenkaasmarkt in woerden

20 aug 2007
Als vanouds wordt op de woensdag van de Woerdense VakantieWeek, dat is dit jaar op 29 augustus, de historische boerenkaasmarkt gehouden. Tientallen partijen kaas wisselen door handjeklap van eigenaar. Tenminste vier partijen worden aangevoerd op antieke kaasbrikken, met op de bok boeren en boerinnen in de Rijnlandse klederdracht van rond 1900. Jeugdkoningin Elvira Lok, vergezeld door haar hofdames en een deputatie van het gemeentebestuur, opent de markt door het luiden van de kaasmarktbel naast het Arsenaal op de hoek van de Meulmansweg en de Hoge Woerd.

Keuren en proeven
Daags tevoren, dinsdag 28 augustus, vindt in het Arsenaal de jaarlijkse boerenkaaskeuring plaats. De beste kazen van ongeveer 90 inzenders worden onderworpen aan het oordeel van vijf keurmeesters die zijn gerecruteerd uit het wereldje van de zuivelvoorlichting, de kwaliteitscontrole en de kaashandel. De bekroonde inzendingen en de kazen die het net niet haalden worden tentoongesteld in het Arsenaal, waar op woensdag de burgers en buitenlui een kijkje kunnen nemen en meteen hun kennis van het goudgele streekproduct kunnen testen. Er is dan namelijk een kaasproefwedstrijd voor leken. Op multiple choice wedstrijdformulieren kunnen liefhebbers hun mening geven over wat zij proeven en daarmee een prijs winnen.

Rijtoer
Jeugdkoningin Elvira Lok en haar hofdames Bianca Stolwijk en Marjolein Winkel worden 's ochtends met een kaasbrik opgehaald van het Exercitieveld. Na een rijtoer door de stad, onder begeleiding van een boerenkapel, arriveert het gezelschap om 10.30 uur op de markt, waar koningin Elvira door het luiden van de marktbel de kaasmarkt opent. Voor wie niet als boer of handelaar aanwezig is, zijn er demonstraties van het kaasmaken en andere ambachten, een mini-kinderboerderij, een aantal marktkramen met streekproducten en men kan het gewicht van een toren van kazen raden. Uiteraard gaan kaasmeisjes rond met blokjes boerenkaas.

Touwtrekken
Traditiegetrouw wordt de markt afgesloten met een touwtrekwedstrijd tussen de boeren en de handelaren. Het `touwtrekken om de laatste cent' was in de vorige eeuw een vast onderdeel van een jaarlijkse feestkaasmarkt. Nu is de inzet maar liefst twee eurocenten op of ván de door handjeklap overeengekomen kiloprijzen. omstreeks 13 uur is de markt afgelopen.

Ze slaan de kazen
Voor de kaaskeuring op dinsdag worden boerenkazen in vier categorieën ingezonden: belegen en oude Goudse en babykaasjes met en zonder kruiden. De vijf keurmeesters beoordelen de kazen op smaak, geur, consistentie, de zacht- of hardheid en het zoutgehalte. Daarbij gebruiken ze niet alleen ogen, neus, mond en een kaasboor; ze slaan ook op de kazen. Met ferme klappen beoordelen ze of er grote gaten in het product zitten.

De uitkomst van de beoordeling wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst voor boeren en handelaren in het Arsenaal, dinsdagavond. Mevrouw Atie van Olst van het Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel zal iets vertellen over promotie activiteiten van de boerenkaas. Na de prijsuitreiking is er een Kaasfondue.voor het gezelschap.

Zie ook:

* www.streekmarkt-woerden.nl

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |