Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-IOD congres over organisatiecriminaliteit

28-08-2007

De VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) organiseert een middagsymposium over organisatiecriminaliteit.

Afgelopen jaren heeft informatie-inwinning en informatiegerichte opsporing veel aandacht gekregen en terrein gewonnen. Maar niet alleen informatie telt. Het is van groot belang ook te weten waarom binnen organisaties of bij personen crimineel gedrag kan ontstaan en uitgroeien. Inzicht hierin kan helpen de goede keuzes te maken bij het selecteren van themas en zaken, maar ook bij de keuze van het gewenste handhavingsinstrument. Opsporing is namelijk één van de instrumenten uit de mix die kan worden ingezet om naleving te bevorderen.

Het programma biedt niet alleen een theoretisch kader, maar geeft ook inzicht in de praktijk en biedt een kans kennis op te doen. Organisatiecriminaliteit is immers overal. Professor Nikos Passas van de Northeastern University uit Boston, een gerenommeerd deskundige op dit terrein, zal zijn visie geven op (transnationale) organisatiecriminaliteit.

Daarnaast worden de resultaten van een onderzoek over organisatiecriminaliteit gepresenteerd. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de VROM-IOD onder auspiciën van prof. dr. Van de Bunt en dr. Van Erp van de Erasmus Universiteit Rotterdam en dr. Huisman van de Vrije Universiteit Amsterdam. De middag zal worden afgesloten met een discussie over het belang en de toepasbaarheid van de resultaten van het onderzoek waarbij deelnemers zullen zoeken naar de vertaling van de theorie over organisatiecriminaliteit naar de bruikbaarheid in de praktijk.

Het symposium maakt onderdeel uit van de festiviteiten in het kader van het vijfjarig bestaan van de VROM-Inspectie. In deze vijf jaar is veel bereikt. Het toezicht en de opsporing zijn verbeterd en op veel fronten wordt samengewerkt om effectiever en efficiënter te opereren. De VROM-IOD heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een professionele organisatie, die een sterke positie heeft bij de bestrijding van criminaliteit op het terrein van wonen, ruimte en milieu.