GroenLinks

Partijbestuur "Rapport Van Ojik is goede voorzet"

28 augustus 2007

Het partijbestuur van GroenLinks neemt alle 26 aanbevelingen van de Evaluatiecommissie Permanente Campagne over. De commissie, onder voorzitterschap van oud-Kamerlid Bram van Ojik, evalueerde de afgelopen drie verkiezingscampagnes. Dit leidde tot het rapport 'Scoren in de linkerbovenhoek'. Het bestuur van GroenLinks stelt op basis daarvan een aantal maatregelen voor.

Het partijbestuur wil zich de komende jaren inzetten voor het toekomstbestendig maken van GroenLinks. Daarom is discussie nodig over beginselen, strategie en organisatie en wordt tot eind 2008 een Toekomstproject georganiseerd. Dat moet onder meer leiden tot een beter functionerende partij die meer kiezers aan zich weet te binden.

Het partijbestuur onderscheidt een aantal vervolgstappen:
- Het eerder dit jaar gestarte Toekomstproject moet leiden tot 'richtinggevende uitspraken die een basis leggen voor onze positionering voor de verkiezingen in 2009 en verder'. Het bestuur zet zich daarbij in voor een stevig inhoudelijk debat over de sociale koers, de invulling van de groene politiek en het behoud van het tolerante imago van GroenLinks.

- Naast het inhoudelijke debat over de (presentatie van) standpunten van GroenLinks, wil het bestuur de strategische discussie aanzwengelen over het bereiken van meer kiezers. Verwijzend naar de titel van het commissierapport 'Scoren in de linkerbovenhoek' zegt het bestuur dat GroenLinks moet streven naar "meer scoren, zonder in te leveren op onze standpunten of idealen". Expliciet stelt het partijbestuur daarbij dat GroenLinks zich in de toekomst duidelijker kan onderscheiden van Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij.
- Een belangrijk deel van de maatregelen die het partijbestuur voorstelt, zijn verbeteringen van de interne organisatie. Het gaat daarbij onder meer om het verbeteren van de strategische aansturing en de afstemming tussen bestuur, landelijke fracties en andere organen binnen de partij. Het bestuur streeft naar een 'combinatie van slagkracht en transparantie'. Verder doet het bestuur voorstellen tot onderzoek naar het functioneren van de Partijraad, het opstellen van een ambitieus plan voor 'politiek personeelsbeleid' (onder andere werving, training en coaching van politici en vrijwilligers) en het verbeteren van het contact tussen de landelijke organen en de leden.
- Op het terrein van de verkiezingscampagnes trekt het partijbestuur ook een aantal lessen uit de afgelopen periode. Het contact tussen het landelijk opererende Permanent Campagneteam en lokaal actieve vrijwilligers moet verbeteren voor een grotere effectiviteit van de permanente campagne. De ontwikkelde campagnestijl zal verder worden verfijnd en er worden voorbereidingen gestart voor het ontwikkelen van een duurzame, breed gedragen campagneboodschap die tussen 2009 en 2011 gebruikt kan worden. Tot slot constateert het partijbestuur dat de komende periode moet worden gebruikt om opnieuw na te denken over de voorwaarden waaronder GroenLinks bereid is tot (en zich voorbereidt op) regeringsdeelname.

In het tweede deel van de bestuursreactie worden alle 26 aanbevelingen van de commissie Van Ojik opgesomd en voorzien van een concrete reactie. Het bestuur verwerkt die acties in het eigen meerjarenbeleidsplan, vraagt het permanent campagneteam om voorstellen te doen of agendeert ze voor het Toekomstproject. Dit project wordt eind 2008 afgerond met een Toekomstcongres waarin de leden kunnen beslissen over voorstellen over de beginselen, strategie en organisatie van GroenLinks. De eerstvolgende partijbrede activiteit binnen het Toekomstproject is het debatweekend "Discussie in de Tent". Vrijwel alle onderwerpen die zijn aangedragen door de evaluatiecommissie komen daarbij aan bod.

Interne verbeteringen zijn noodzakelijk om een moderne politieke beweging te kunnen blijven, vindt het partijbestuur. GroenLinks heeft een goede uitgangspositie wat dat betreft: veel aandacht voor klimaat en milieu, stijgende populariteit onder jongeren, een hoopgevende start van de permanente campagne en grote betrokkenheid van de leden. Ook op de korte termijn krijgt GroenLinks landelijk en lokaal voldoende kansen om zich te profileren als groene en sociale partij, denkt het bestuur: "Bijvoorbeeld rond onderwerpen als de verlenging van de missie in Uruzgan, de strijd tegen klimaatverandering, de toekomst van Europa en het versterken van de sociale samenhang in ons land".

De GroenLinks-partijraad spreekt op zaterdag 8 september in Utrecht over het evaluatierapport en de reactie van het partijbestuur.

Meer informatie:


- Evaluatierapport commissie Van Ojik


- Bestuursreactie "Over voorzetten en scoren"


- Programma 'Discussie in de Tent', 15 en 16 september