Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: 'Systeem AWBZ niet op de schop'


Recentelijk zijn er diverse berichten naar buiten gekomen die flinke bezuinigingen op de AWBZ aankondigen, waarvan een groot gedeelte op de Ondersteunende Begeleiding. De CG-Raad vindt dat het systeem van de AWBZ niet op de schop moet. De groei van de kosten is geen systeemprobleem, maar een uitvoeringsprobleem; luidt de boodschap van de CG-Raad aan staatssecretaris Bussemaker.

Er is sprake van een explosieve groei van de Ondersteunende Begeleiding in de AWBZ. Ondersteunende Begeleiding is bedoeld voor mensen die zelfstandig thuis willen blijven wonen, maar hierbij hulp nodig hebben. Hieronder valt bijvoorbeeld hulp bij het doen van boodschappen. Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil maatregelen treffen om het gebruik van Ondersteunende Begeleiding voor bepaalde groepen in te perken. Op uitnodiging van de staatssecretaris heeft de CG-Raad een analyse van de groei gemaakt en die aan haar toegezonden.

Indicatiestelling

De CG-Raad komt tot de conclusie dat de explosieve groei deels te wijten is aan de indicatiestelling. Het onderzoek naar de zorg die iemand nodig heeft is vaak summier en dit kan leiden tot een onjuiste toewijzing van Ondersteunende Begeleiding. De zorgbehoefte van de aanvrager moet eerst goed in kaart gebracht zijn voordat een bepaalde ondersteuning wordt toegekend.

Succes van beleid

De enorme groei duidt daarnaast op succesvol overheidsbeleid. De Ondersteunende Begeleiding sluit aan bij de vraag van ouderen en mensen met een beperking. Door de Ondersteunende Begeleiding kunnen meer mensen zelfstandig blijven wonen. Het hogere gebruik is dus een positieve ontwikkeling.

De CG-Raad adviseert de minister niet aan de AWBZ te sleutelen en niet op de Ondersteunende Begeleiding te saneren. Bij een goede uitvoering van de AWBZ en de Wmo krijgen ouderen en mensen met een beperking de zorg die ze nodig hebben. Hierdoor kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Met een rechtmatige, doelmatige en kwalitatief goede toepassing is de stijging van de Ondersteunende Begeleiding in de hand te houden.



(Geplaatst: 28 augustus 2007)

---