Politie Limburg-Noord

Politie neemt miniscooters in beslag

Datum: 28-08-2007
Tijd bericht: 13:34
Plaats: Venlo
De politie heeft maandag een tweetal miniscootertjes in beslag genomen, waarmee een 10-jarig meisje en een 11-jarige meisje op het trottoir van de Casinoweg reden. De scootertjes gelden voor de wet als motorrijtuig, maar hebben geen kentekenbewijs en zijn niet verzekerd. Om die reden mogen ze niet op de openbare weg rijden.

De kleine motoren en scooters worden nog steeds op de openbare weg aangetroffen, terwijl ze een groot gevaar betekenen voor de berijder en het overige verkeer. Het voertuigje is zo klein, dat het tussen het overige verkeer niet of moeilijk opvalt. De bestuurder heeft door zijn lage zit ook onvoldoende overzicht, en kan dus niet goed reageren op gedragingen van mede weggebruikers.
Daarbij komt dat er vaak kinderen op rijden, die onvoldoende ervaring hebben in het verkeer om met een gemotoriseerd voertuig te kunnen rijden. De technische staat van de voertuigjes is vaak ook niet voldoende veilig.

Omdat de minibikes niet zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, en dat ook nooit zullen worden, kunnen ze niet verzekerd worden. Het gevolg is dat alle schade die ontstaat door het gebruik van het voertuigje, voor rekening van de berijder is. Gebeurt er bijvoorbeeld een aanrijding door of met het minivoertuigje, waarbij materiële schade of lichamelijk letsel ontstaat, dan is de berijder van het motorrijtuigje daarvoor aansprakelijk. Geen enkele verzekering zal de kosten daarvan op zich willen nemen.

De politie beschouwt deze miniscootertjes dan ook als bromfiets, en bij aantreffen worden ze zeker in beslag genomen. De officier van justitie zal vervolgens een beslissing nemen over de voertuigjes.