Politie Midden- en West Brabant

Politie pakt netwerk hennepteelt aan

OOSTERHOUT NB, 28 augustus 2007

Politie pakt netwerk hennepteelt aan

OOSTERHOUT: De politie Midden en West Brabant is dinsdag 28 augustus 2007 op 18 adressen binnen gevallen in de strijd tegen de teelt van hennep. De doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden startte in alle vroegte rond 05.30 uur onder andere in Oosterhout (7x), Breda (3x), Tilburg (3x), Dongen (3x), Brakel (1x), en Zwijndrecht (1x). Op nagenoeg alle adressen werden illegale wietplantages aangetroffen. Ook was er verschillende malen sprake van overtreding van de Wet Wapens en Munitie en stuitten de agenten bij de doorzoekingen op vuurwapens en een handgranaat. Verder zijn er grote bedragen contante geld gevonden. Er volgden inbeslagnemingen voor de strafrechterlijke bewijsvoering en in het kader van de PlukZe-wetgeving De politie arresteerde tot op heden tien verdachten en verwacht de komende dagen nog meer aanhoudingen te verrichten. Aan de actie werkten circa 75 politiemensen mee.

Het onderzoek wordt geleid door een projectteam dat zich binnen het district Oosterhout structureel bezig houdt met de aanpak van hennepteelt. Dit team werkt nauw samen met partners als openbaar ministerie, woningbouw coöperaties, gemeenten, Essent, belastingdienst en fraude-inspecteurs. Voor de daadwerkelijke ontmanteling van wietplantages schakelt de politie een gespecialiseerd bedrijf in.

Politie en Openbaar Ministerie proberen het wederrechtelijk verkregen voordeel, dat de verdachten verkregen met illegale activiteiten, terug te vorderen. Dat gebeurt in het kader van de Ontnemingwetgeving (Pluk ze).

Het korps Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er steeds vaker een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Bij het oprollen van de wietplantages wordt vooraf gekeken naar de binnengekomen tips die bij de politie zijn binnen gekomen. Deze informatie wordt gecombineerd met eigen recherche onderzoek en andere waarnemingen zoals stankoverlast, extreem stroomverbruik en warmtemetingen. Vaak krijgt de recherche aanvullende informatie van de partners zoals Essent en woningcoöperaties. Een combinatie van genoemde factoren leidt veelal tot een onderzoek in de woning, schuur, loods of bedrijfspand.

(Er volgt vandaag nog een aanvullend persbericht met een overzicht van de resultaten)

Auteur: Jeroen Steenmeijer