VVD


28-8-2007

Mark Rutte bezoekt Afghanistan

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte brengt momenteel als gast van de NAVO-opperbevelhebber (SACEUR), generaal Craddock, een bezoek aan Afghanistan.

Hij zal onder anderen spreken met leden van de Afghaanse regering en vertegenwoordigers van de NAVO. Ook heeft hij inmiddels een bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Tarin Kowt (Uruzgan).

Rutte is onder de indruk van wat hij reeds heeft gezien. "Het overlijden van sergeant Rosier drukt mij met de neus op de feiten. Deze missie is belangrijk, maar niet zonder gevaar. Ik heb diep respect voor de soldaten die zich, met gevaar voor eigen leven, inzetten om dit land weer op te bouwen." Rutte heeft in Tarin Kowt het condoléanceregister voor de omgekomen sergeant getekend.

Voor de VVD staat vast dat de internationale gemeenschap betrokken moet blijven bij de bestrijding van het terrorisme en de wederopbouw van Afghanistan. Of en in welke mate dat voor Nederland na augustus 2008 geldt, moet blijken in het Kamerdebat over de eventuele verlenging van de missie.

Of de VVD met een verlengd verblijf in Uruzgan instemt, hangt sterk af van de voorwaarden, waaronder dat gebeurt. Zonder een flinke financiële injectie in Defensie en extra ondersteuning van collega's zal dat in elk geval niet gaan.