Provincie Limburg

Persberichten

Nieuwe cijfers bedrijventerreinen 2006 beschikbaar

In 2006 is voor 90 hectare grond verkocht aan bedrijven in de provincie Limburg. Dit is te lezen in de rapportage Werklocaties Limburg 2006; de monitor die de Provincie Limburg jaarlijks publiceert over de ontwikkelingen van uitgifte en voorraden grond op de bedrijven- en dienstenterreinen in de provincie. De basisgegevens voor het monitoren van de werklocaties worden samengebracht in het Regionaal Economische Bedrijventerrein Informatie Systeem (REBIS). De cijfers zijn te raadplegen via http://www.limburg.nl/rebis.

De uitgifte aan bedrijven- en dienstenterreinen in 2006 kwam uit op 90 hectare. Met die omvang kwam deze al weer richting gemiddelde waarden voor onze provincie. Het in 2005 ingezette economische herstel lijkt zich nu al door te zetten in de kavelverkopen aan bedrijven. Dat is boven verwachting omdat bedrijven na een economisch herstel niet direct overgaan tot grootschaligere investeringen in grondaankopen. Het is bovendien opmerkelijk omdat een aantal nieuwe grote terreinen net beschikbaar is of nog beschikbaar moet komen. In dat beeld van een sneller herstel van de uitgifte past ook dat met name in 2006 de industriële sector meer grondaankopen heeft gedaan. De industrie is niet alleen de belangrijkste afnemer van bedrijventerreinen, maar vormt ook nog steeds de economische basis voor Limburg.

De voorraad beschikbare ruimte op bedrijventerreinen is de laatste vijf jaren met bijna een kwart afgenomen van 1000 tot ruim 750 hectaren. Op zich is die voorraad voldoende om aan de te verwachten verdere groei van kavels de komende jaren te kunnen voldoen, mede omdat tijdig anticiperen vanuit provinciaal beleid, actieve betrokkenheid bij ontwikkeling en het aanspreken van gemeenten op hun rol, er nu toe leidt dat een aantal grotere, nieuwe terreinen op de markt zijn of komen (De Blakt in Venray Bedrijvenpark Pannenweg in Nederweert Trade Port Noord in Venlo Kampershoek-Noord in Weert BMAA-Oost in Beek). Het betekent echter ook dat de kwaliteit van de reeds in gebruik zijnde bedrijventerreinen voor de ontwikkeling van de reeds gevestigde bedrijven up-to-date moet blijven om onnodige verhuizingen te voorkomen. Dit betekent niet alleen investeren in nieuwe terreinen, maar ook in bestaande. Bijna een derde (2500 hectare) van de Limburgse werklocaties is verouderd. Op basis van een provinciaal programma en met financiële ondersteuning van de Provincie wordt nu ruim 650 hectare gerevitaliseerd. In het nieuwe coalitieakkoord Investeren en verbinden zal worden uitgewerkt hoe hieraan in de coalitieperiode 2007-2011 verder invulling wordt gegeven. Daarin zal niet alleen aandacht zijn voor het opknappen van verouderde terreinen, maar ook voor preventief beheer (parkmanagement).

Met behulp van deze monitor Werklocaties Limburg 2006 wordt duidelijk welk type knelpunten (kwaliteit, segmentering en beschikbaarheid) waar optreden. Door op het juiste moment het juiste type terrein in een gebied aan te pakken of te ontwikkelen, wordt een marktgericht aanbod van werklocaties nagestreefd.

29-8-2007 08:45