Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 augustus 2007

Vragen van de leden Tang, Kalma en Spekman (allen PvdA) aan de minister van Financiën

over mogelijke woekerrentes die niet onder het financieel toezicht vallen


1. Bent u op de hoogte van de nieuwe dienstverlening van het Finse bedrijf Ferratum? 1


2. Is het juist dat via dit bedrijf binnen 10 minuten via SMS bedragen van 100, 200 en 300 euro geleend kunnen worden? En is het juist dat weliswaar geen rente in rekening wordt gebracht, maar wel behandelingskosten van resp. 25, 50 en 75 euro? 2


3. Is het juist dat de bedragen binnen twee weken weer terugbetaald moet worden? En is het dus juist dat er een feitelijke effectieve rente betaald wordt van 25% per twee weken, wat gelijk staat aan meer dan 1000% rente op jaarbasis?


4. Hoe verhoudt dit zich tot de maximale wettelijke effectieve rente van ca. 16% op basis van de Wet op het financieel toezicht?


5. Is hier naar het oordeel van de minister sprake van woekerrentes of loan sharking zoals in sommige achterbuurten in de VS? Welke verschillen en overeenkomsten ziet de minister met deze praktijken?


6. Wat is het uw oordeel van de minister over de lage drempel (geld binnen 10 minuten via SMS) voor het verkrijgen van deze kredieten? Hoe verhoudt deze drempel zich tot het schuldpreventiebeleid, van onder meer de staatssecretaris van Sociale Zaken?


7. Is het juist dat kredieten die binnen 3 maanden terugbetaald moeten worden, niet onder het Wft-toezicht van de AFM vallen? Wat is de reden dat kortdurende kredieten kennelijk niet onder enig financieel toezicht van de AFM vallen?


8. Kunt u overwegen om het art. 1:20 f van de Wft, waarin dit bepaald is, te wijzigen dan wel te schrappen? Zo nee, waarom niet?

FD, blz. 15, 23 augustus 2007

2 www.ferratum.nl

FD, blz. 15, 23 augustus 2007

www.ferratum.nl