Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|24 augustus   |
|2007          |
|Nummer        |
|169           |
E500.000,- direct beschikbaar voor verbeteringen. Verbeterplan Bureau Jeugdzorg goedgekeurd.

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een verbeterplan van Bureau Jeugdzorg (BJZ). Voor de uitvoering ontvangt BJZ in 2007 een aanvullende subsidie van E 500.000,-. De directe uitvoering van het verbeterplan zal als subsidievoorwaarde worden gesteld voor extra aanvullende middelen in de provinciebegroting 2008. Het verbeterplan is opgesteld na een onderzoek door bureau Boer & Croon dat in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de Raad van Bestuur van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, vanaf maart 2007 is gedaan naar het functioneren van Bureau Jeugdzorg.

Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema heeft de Raad van Bestuur gevraagd te komen met een concreet verbeterplan. Tevens is de Raad van Toezicht en Raad van Bestuur gevraagd "commitment" uit te spreken voor het halen van de geformuleerde doelstellingen in 2009. De Raad van Toezicht van Bureau Jeugdzorg heeft zich aan de uitvoering van het verbeterplan gecommitteerd en zal passende maatregelen treffen ingeval de plannen niet adequaat worden uitgevoerd. Het direct oppakken van de verbeteringen is voorwaarde voor het beschikbaar stellen van extra provinciale middelen aan Bureau jeugdzorg. Gedeputeerde van Haaften: "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Bureau jeugdzorg moet iedere drie maanden de verbeteringen in rapportages zichtbaar maken". Omdat de rijksmiddelen voor BJZ achterlopen op het landelijk gemiddelde zal gedeputeerde van Haaften ook actie ondernemen naar het Ministerie voor Jeugd en Gezin.

Uit de externe analyse van Bureau jeugdzorg blijkt o.a. dat de kwaliteit van de dienstverlening onder de maat is en de verwachtingen van het veld over wat Bureau Jeugdzorg zou moeten bieden het aanbod overstijgen. Een heldere breed gedragen visie en een eenduidige beschrijving van het productenaanbod ontbreken. De communicatie naar de buitenwereld - waar verwachtingen gemanaged zouden moeten worden - is onvoldoende en ontbreekt goeddeels. In de managementstijl ontbreekt een consistente sturing op prioriteiten. Aandacht voor (management)competenties, scholing en personeelsbeleid is vrijwel afwezig. Bovendien is sprake van een gefragmenteerde cultuur en ontbreken uniforme werkprocessen en kwaliteitssystemen. Alleen over de dienstverlening van de jeugdreclassering en de kindertelefoon bestaat tevredenheid.

Het onderzoek constateert ook dat er zaken zijn waarop kan worden voortgebouwd: genoemd worden de betrokkenheid van medewerkers, de zich ontwikkelende financiële bewustwording en de recente aanpassingen van de organisatiestructuur. Boer & Croon constateert dat er nadrukkelijk geen sprake is van een kansloze situatie. Ontwikkeling naar een sterker management wordt gezien als de basis van alle andere veranderingen.



Provincie Noord-Brabant