Gemeente Zwolle

Inhoud: Presentielijst | Opening | Inspreekmogelijkheid voor publiek en inventarisatie onderwerpen w.v.t.t.k. | Vaststellen notulen en afsprakenlijst (vergadering 4 juli 2007) | Mededelingen en informatie (reeds schriftelijk verstrekt) | Inhoudelijke onderwerpen | Wat verder ter tafel komt en rondvraag | Sluiting

Integratieraad - concept-verslag bijeenkomst 29 augustus 2007

concept-verslag bijeenkomst 29 augustus 2007

Presentielijst

Stuknummer: 2007-140

Onderwerp: Concept-verslag bijeenkomst Integratieraad Zwolle Datum: woensdag 29 augustus 2007
Locatie: Thomas à Kempiszaal, stadhuis Zwolle
Aanwezig:
Leden: Ahmed Abdi Mahamud, Ezzat Ammar, Anna Arodji, Hanife Aydin, Femmianne Bredewold, Ad van Halem, Bea Mol, Emine Ogüt, Ziya Özcan, Sroetie Patandin, Jeroen Pattipeilohy, Els Reims, Jan Scholten, Otjep Rahantoknam ( adviseur onderwijs )
Voorzitter: Jitro Ubro
Secretaris: Gerard Schrijver
Afwezig m.k.: MaryAnn Chua
Afwezig z.k.: -
Namens gemeente: -
Gastsprekers: -
Publieke belangstelling: zeven personen

Opening

De voorzitter, Jitro Ubro opent de vergadering door leden en gasten welkom te heten. Hij hoopt dat iedereen een goede vakantie heeft gehad.

Inspreekmogelijkheid voor publiek en inventarisatie onderwerpen w.v.t.t.k.

De voorzitter stelt vast dat zich geen insprekers hebben gemeld.

Bea Mol laat weten dat zij komende zaterdag, met de informele activiteit van de Integratieraad, later komt.

Vaststellen notulen en afsprakenlijst (vergadering 4 juli 2007)

Bea Mol vraagt om een wijziging van een formulering. Het betreft onderdeel 5.1 de vijfde alinea, de tweede zin. Het ging haar om de vraag of er in duale trajecten veel mogelijkheden zijn voor inburgeraars met een hoge opleidingsachtergrond.

Opmerkingen naar aanleiding van de activiteiten-, afspraken en besluitenlijst:


* Plan van aanpak voorschoolse opvang: geen voortgang.
* Plannen vervolggesprek Steunpunt: gemeente neemt initiatief, meer informatie volgt.

* Trendrapportage: de secretaris zal opnieuw navraag doen.
* Aanvalsplan: secretaris zal navraag doen.
* Migrantenkerken: dat heeft niets opgeleverd door de vakantieperiode.

* Benoemingsbrief: deze is ontvangen.

* Onderwijsnotitie: de griffie zal opnieuw benaderd worden.

Bea Mol informeert naar een databank integratie zoals die onlangs in Dordrecht in gebruik is genomen. De voorzitter maakt melding van een studie daarover binnen het ambtelijk apparaat. Het onderwerp databank maakt deel uit van een gemeentelijke conceptnota over inburgering- en integratiebeleid. Voor de nieuwe leden legt de voorzitter de relatie uit met het gemeentelijke symposium `De Ontdekking' over interculturalisatie en integratie van 26 april 2007. De notulen en de afsprakenlijst worden vastgesteld met dank aan de secretaris, en ter plekke ondertekend.

Mededelingen en informatie (reeds schriftelijk verstrekt)


1) De leden en de adviseur van de Integratieraad zijn uitgenodigd voor een informele activiteit op zaterdag 1 september. Op het programma staan een rondleiding in het Stedelijk Museum, een rondvaart en een diner in een restaurant. De voorzitter vraagt om 13.55 te verzamelen voor de ingang van het museum.


2) Op 26 oktober is de Integratieraad uitgenodigd voor een ontmoeting met het college. De voorzitter en secretaris hebben deelgenomen aan een brainstorm over de inhoud van die ontmoeting. Aanvangstijd is 9.00 uur tot 12.00 uur. Het eerste deel zal bestaan uit een `praat'-deel. Het tweede deel zal meer interactief zijn. De leden wordt gevraagd of zij ideeën hebben over de invulling van het interactieve deel. Verschillende mogelijkheden worden genoemd door de leden, zoals diverse spelvormen.


3) Het college heeft het advies over het laten uitvoeren van een onderzoek naar allochtone gehandicapten niet overgenomen. Een beleidsadviseur van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling zal een afspraak maken met (het presidium van) de Integratieraad.


4) Sipans organiseert 20 oktober een multiculturele dag in Zwolle. Voor een debat zijn als gastsprekers uitgenodigd: Dhr. J. Franzen, commissaris van de Koningin uit Zuid-Holland, wethouder Pot, enkele 2e kamerleden en de voorzitter van de Integratieraad.


5) 4 september 2007 is de voorzitter gastspreker op een bijeenkomst over multicultureel personeelsbeleid door de bedrijvenbond van de CNV


6) Interne gespreksverslagen worden niet meer verspreid. Leden kunnen als zij meer informatie willen ontvangen, de verslagenopvragen bij de secretaris. Het wordt dan via de mail toegezonden.


7) Bij het secretariaat komen af en toe nieuwsbrieven binnen. Om iedereen de gelegenheid te geven daar kennis van te nemen, rouleren deze wordt het voortaan met behulp van een circulatielijst.

Inhoudelijke onderwerpen

Advies Homo-emancipatie

De voorzitter memoreert dat twee keer eerder dit onderwerp in een vergadering van de Integratieraad aan de orde is geweest. In de vakantieperiode zijn reacties voor een advies door de leden ingediend. Een gesprek met het COC heeft plaatsgevonden door het presidium en aanwezige literatuur is geraadpleegd. De voorzitter heeft gesprekken gevoerd met verschillende allochtone homo's en lesbo's. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe conceptversie die in de vergadering is uitgereikt. Eerder hebben de leden per post een eerste concept ontvangen. De nieuwe conceptversie is aangevuld en formuleringen zijn aangepast. Nu is aan de orde de inhoud van het advies. In de vorige vergaderingen heeft discussie over het onderwerp plaatsgevonden.

Aan de hand van de versie die de leden hebben toegestuurd gekregen vindt een eerste bespreking plaats. Als die is afgerond wordt de tweede versie die in de vergadering uitgereikt is, besproken.

De kanttekeningen die in de vergadering geplaatst zijn, zijn meegenomen in het op te stellen advies. Enkele opmerkingen worden in dit verslag genoemd.

Bea Mol is van mening dat het begrip `clan' ook een negatieve klank kan hebben. Otjep Rahantoknam merkt op dat clan ook een cultureel antropologisch begrip is. In verschillende culturen betekent clan een groep mensen die met elkaar verbonden is door middel van verwantschap en afstamming. Otjep Rahantoknam wil het begrip koppelen aan de schaamtecultuur van een clan. Afgesproken wordt dat het presidium nog naar de formulering zal kijken.
Bea Mol pleit ervoor dat de Integratieraad haalbare dingen noemt in het advies. Volgens Ezzat Ammar is niet alleen de imam verantwoordelijk voor acceptatie. Hij vraagt zich af of homo's en lesbo's wel willen praten met een imam. De voorzitter denkt dat de imam te maken heeft met de opvattingen van zijn geloofsgemeenschap, persoonlijk kan hij een positieve houding ten opzichte van homoseksualiteit hebben. Volgens Hanife Aydin loopt een imam die opkomt voor homo's en lesbo's het risico dat hij aan de kant wordt gezet.
De voorzitter merkt op dat hij spontaan gebeld is door enkele allochtone homo's en lesbo's voor een gesprek.
Afrondend merkt de voorzitter op dat het college conclusies moet trekken uit het advies van de Integratieraad. Otjep Rahantoknam is van mening dat de voorzitter bevoorrecht was omdat hij gesprekken met homo's en lesbo's heeft kunnen houden. Verder vindt hij het boek `Broederliefde' van de Frans-Marokkaanse schrijver Abdellah Taïa, die openhartig schreef over zijn homoseksualiteit, verplichte kost voor iedereen. (ISBN 9789055158454)
De tweede bespreking vindt plaats aan de hand van de versie die in de vergadering is uitgedeeld. Het verschil met de vorige versie is dat aanvullingen zijn gedaan ondermeer aan de hand van de gesprekken die de voorzitter heeft gehad met betrokken allochtone homo's en lesbo's. De kanttekeningen die in de vergadering geplaatst zijn, zijn meegenomen in het op te stellen advies.
De voorzitter stelt voor om de genoemde wijzigingen te verwerken. Hij stelt voor om het advies niet opnieuw te behandelen maar de leden schriftelijk te consulteren. De leden krijgen een nieuwe versie van het advies thuisgestuurd. Zij krijgen dan een week de tijd om te reageren. Sroetie Patandin vraagt ook om een digitale versie. De secretaris zal die daar voor zorgen. De voorzitter noemt ook het voornemen om naast de aanbieding in briefvorm naar het college het advies ook in brochurevorm zal verschijnen.

Wat verder ter tafel komt en rondvraag

Geen onderwerpen

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering door de aanwezigen te bedanken voor hun inbreng en voor de integere discussie. Het vervolg van het huidige advies kan zijn dat een vervolgadvies gevraagd wordt. De voorzitter wenst de heer Kuper al het goede toe nu hij de voorzittershamer van het COC neerlegt.

Bron: Integratieraad Zwolle
Datum van 14-09-2007 tot 13-09-2008
Trefwoorden: oudkomers

* dagelijks bestuur

* college van B&W

* burgemeester

* wethouders

* burgerjaarverslag

* collegeakkoord

* collegevergaderingen

* algemeen bestuur

* de gemeenteraad

* raadscommissies

* agenda's en verslagen

* adviesraden

* cliëntenraad sozawe

* integratieraad

* jongerenraad

* wvg cliëntenraad