Gemeente Epe


Hondenbeleid gemeente Epe vastgesteld

De gemeente Epe heeft haar hondenbeleid vastgesteld. Epe heeft ruim 3.000 honden en inwoners klagen veel over vervuiling, stank en loslopende honden. Hondenpoep scoort altijd hoog op de irritatieladder. De gemeente wil een aantal maatregelen nemen om zo het leefklimaat voor alle inwoners van de gemeente te verbeteren. Samengevat houdt het beleid het volgende in: hondenbezitters moeten binnen de bebouwde kom zelf de poep van hun hond opruimen, behalve op zogenaamde hondenuitlaatstroken. De stroken moeten nog aangewezen worden door het college, dit gebeurt in samenspraak met inwoners van Epe. Belangrijk is wel dat elke hondenbezitter een uitlaatstrook in de buurt heeft (op ongeveer 400 meter of 5/6 minuten lopen). Op de hondenuitlaatstroken mogen honden niet los lopen. Daarom wil het college ook losloopgebieden aanwijzen. Ook hierbij worden de inwoners van Epe betrokken.

In het centrum en langs looproutes worden hondenvoorzieningen met poepzakjes geplaatst. Kinderspeelplaatsen, speelweides en zandbakken zijn zowel binnen als buiten de bebouwde kom verboden gebied voor honden.

De gemeente wil in haar hondenbeleid rekening houden met alle partijen om zo de betrokkenheid en samenwerking te bevorderen. Daarom heeft de gemeente, voordat het beleid tot stand kwam, een pilot project gehouden waarbij een aantal inwoners, een wijkvereniging en twee scholen een hondenvoorziening adopteerden. De adoptiepersonen waren verantwoordelijk voor het bijvullen van de poepzakjes. Hiermee is een goede aanzet gegeven voor meer betrokkenheid van de buurtbewoners bij het bestrijden van het hondenpoepprobleem. Onder de personen die bij de pilot betrokken waren heeft de gemeente een enquête gehouden. Naast het beantwoorden van een aantal vragen over het gebruik van de hondenvoorziening, konden de geënquêteerden hun voorkeur voor een bepaalde hondenvoorziening aangeven. Uit de enquête kwam naar voren dat men behoefte heeft aan uitlaatstroken dicht bij huis. De gemeente heeft de uitkomsten van de enquête verwerkt in haar hondenbeleid.

Binnenkort vraagt de gemeente de inwoners via een advertentie in de gemeentewijzer om mee te denken over geschikte locaties voor hondenuitlaatstroken, hondenvoorzieningen en losloopvelden.