Ingezonden persbericht


Persbericht 30 augustus 2007

Fietsroutekaart langs vergane schepen

Lelystad - Flevoland was ooit Zuiderzee. Tijdens de ontginning van het nieuwe land werden meer dan 400 resten van vergane schepen gevonden. Stuk voor stuk getuigen ze van een drama, een ramp waarbij have en goed en soms ook levens verloren gingen.

Van de ongeveer 435 scheepswrakken die in de IJsselmeerpolders werden gevonden, is een groot deel geborgen of aan zijn lot overgelaten. 68 stuks liggen nog in de Flevolandse bodem geconserveerd, sommige d.m.v. het zogenaamde "inkuilen". In 2006 werden, dankzij subsidie van de Provincie Flevoland, markeringspalen geplaatst op vele van de plaatsen waar zich in de bodem een scheepswrak bevindt. In samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten (RACM) Lelystad heeft Nieuw Land een informatieve fietsroutekaart samengesteld. Deze routekaart volgt de Nieuw Land fietsroute van de ANWB en geeft bij een aantal markeringspalen uitleg over het ter plaatse gevonden scheepswrak.

De kaart is te koop in de Museumwinkel van Nieuw Land voor slechts E 1,00. Bij aankoop van de ANWB/VVV fietsgids Flevoland en West Overijssel, is de scheepswrakkenkaart zelfs gratis. Ook voor de beide andere ANWB-routes in Flevoland zijn informatieve kaartjes in voorbereiding.

Nieuw Land Erfgoedcentrum is gevestigd aan de Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad. Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.30 - 17.00 uur. Maandag: gesloten (behalve in de maanden juli en augustus).

Flevoland, dat is nieuw land met een oude geschiedenis.



Ingezonden persbericht