KNHS


Dressuurteam klaar voor EK in Turijn
27 augustus 2007

Doorbreekt Nederland eindelijk 42 jaar durende Duitse hegemonie?

ERMELO/TURIJN (KNHS) - Donderdag 30 augustus a.s. gaat in het Parco La Mandria ten noorden van Turijn - dat door de Unesco Heritage Sites wordt omschreven als cultureel erfgoed - het eerste deel van de landenwedstrijd het EK voor dressuurruiters van start, dat tot en met zondag 2 september duurt. Voor Nederland bestaat het 'Oranje viertal' uit Anky van Grunsven (Erp) met Keltec Salinero, Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise, Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine en Laurens van Lieren (Rijswijk) met Hexagon's Ollright.

Grote vraag is of de Nederlandse equipe in staat is om eindelijk de Duitse hegemonie, die reeds sinds het eerste EK bestaat, te doorbreken. Sinds dat eerste EK in 1965 in Kopenhagen heeft Duitsland alle 21 in de landenwedstrijd te verdelen gouden medailles gewonnen. Duitsland brengt aan de start Nadine Capellmann, Ellen Schulten Baumer, Monica Theodorescu en Isabell Werth. Vijftien maal won een Duitse combinatie individueel goud, terwijl Van Grunsven in 1999 met Gestion Bonfire goud won, net als in 2005, maar toen met Keltec Salinero.

Via testwedstrijden in Schaijk en vorige week nog in Hulten (bij Gilze-Rijen) heeft het Nederlandse team zich voorbereid op dit EK. Tijdens de laatste trainingsbijeenkomst was het internationale jurylid Ghislain Fouarge ook aanwezig, om na afloop van de ritten samen met de ruiters, Sjef Janssen en team manager Mariëtte Sanders-van Ganzewinkel de proeven te analyseren. "Het was onder uiterst prettige omstandigheden waaronder wij de combinaties nog eenmaal in actie hebben kunnen zien alvorens af te reizen", vertelde Mariëtte Sanders. Er gaat geen reserve ruiter mee naar dit EK. "De inschrijving is definitief gesloten en er mochten maar vier combinaties worden ingeschreven, dus kunnen we niet meer zoals in het verleden het geval was in uiterste nood een reserve inzetten", aldus Sanders.

De jury staat in La Mandria onder voorzitterschap van de Italiaan Enzo Truppa en hij wordt vergezeld door Gary Rockwell (USA), Evi Eisenhardt (Duitsland), Beatrice Burchler (Zwitserland), Isabelle Judet (Frankrijk), Leif Tornblad (Denemarken) en de Nederlander Wim Ernes.

Net als in 2005 wordt het EK in vier dagen verreden. Op donderdag 30 en vrijdag 31 augustus staat de landenwedstrijd op het programma, terwijl op zaterdag 1 september de Grand Prix Spécial wordt verreden, gevolgd op zondag 2 september met de Kür op muziek. De Grand Prix Spécial staat open voor de beste 30 combinaties van de - zoals het nu lijkt - 61 combinaties die in de landenwedstrijd van start gaan, terwijl slechts de beste 15 uit de Spécial van start gaan in de Kür. De paarden worden tijdens de wedstrijd ondergebracht in de door Vittorio Emanuele II in 1862 gebouwde stallen, die onlangs na een tien jaar durende restauratie gereed zijn gekomen om aan alle moderne eisen te voldoen.

Het EK dressuur werd voor het eerst gehouden in 1965 te Kopenhagen met zeventien starters. Nu hebben 18 landen deelnemers ingeschreven, waarvan dertien een team aan de start brengen. Deze landen zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland, de Oekraïne en Nederland. De landen Finland, Ierland, Italië, Luxemburg en Noorwegen komen alleen met individuele deelnemers aan de start.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.eudressagechampionship.com

Tijdschema volgens vraagprogamma:

30 augustus: aanvang 10.30 uur (30 combinaties) 31 augustus: aanvang 10.00 uur (31 combinaties)
1 september: aanvang: 10.00 uur (30 combinaties)
2 september: aanvang 13.00 uur (15 combinaties)