Gemeente Laren


Terug van weggeweest: Asielzoekerscentrum Crailo

Asielzoekerscentrum Crailo heeft zijn deuren weer voor de duur van vijf jaar geopend. Naar verwachting zal in de loop van november het centrum op de volledige capaciteit van 900 bewoners zitten. Hieronder leest u informatie over wat er te gebeuren staat en wie de verantwoordelijkheid draagt voor het reilen en zeilen van het asielzoekerscentrum.

Wat is het COA

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is de centrale organisatie in Nederland in opvang en begeleiding van mensen. Het COA biedt hen in opdracht van het ministerie van Justitie tijdelijke huisvesting en ondersteunt hen in de voorbereiding op hun toekomst, in Nederland of elders.

O&I locatie

In tegenstelling tot het vorige centrum wordt azc Crailo nu ingericht als oriëntatie en inburgeringslocatie (O&I). Wat wil dat zeggen? Een asielzoeker die na aankomst in Nederland in een opvanglocatie van het COA komt wonen, wordt opgevangen in een O&I locatie. Hier kan de bewoner zich vertrouwd maken met zijn nieuwe omgeving. Het COA speelt hierin een actieve rol. Van de asielzoeker wordt deelname verwacht aan onder andere oriëntatietrainingen en een basiscursus in de Nederlandse taal.

Wat doen de bewoners?

Na binnenkomst op een azc gericht op oriëntatie & inburgering krijgt de asielzoeker onder andere een nader medisch onderzoek en lopen de gesprekken met de IND door. Op het azc benut hij zijn tijd om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op zijn toekomst in Nederland of daarbuiten. In het azc wacht de asielzoeker op het besluit van de IND op zijn asielaanvraag. Als hij een verblijfsvergunning krijgt, blijft hij wonen op dit azc totdat woonruimte is gevonden buiten het COA.

Terugkeerlocatie

Als de bewoner een negatieve beslissing van de IND krijgt, verhuist hij naar een azc gericht op terugkeer (T-locatie). Krijgt de asielzoeker - bijvoorbeeld na een beroepsprocedure - alsnog een verblijfsvergunning, dan verhuist hij terug naar een opvanglocatie gericht op oriëntatie & inburgering om zich daar gericht voor te bereiden op een succesvolle start in de Nederlandse samenleving.

Het terrein

De bestaande stenen gebouwen die ook in het verleden zijn gebruikt, worden geschikt gemaakt voor bewoning. Op het terrein staan nu ook een aantal semi-permanente woongebouwen en andere gebouwen die voor het azc geen functie hebben. Deze gebouwen zullen niet gebruikt worden voor de huisvesting van bewoners, ze zijn of worden afgesloten.

Vragen?
Informatie over het COA en de opvang van asielzoekers vindt u op www.coa.nl. Als u meer wilt weten over de asielprocedure kunt u terecht op www.ind.nl.