VAPRO


Mbo doet steeds groter beroep op leerbedrijven

Er zijn meer leerbedrijven nodig om de toekomstige arbeidsmarkt veilig te stellen, aldus Colo. Ondanks dat er al 186.000 leerbedrijven zijn, ruim de helft van alle werkgevers in Nederland, stijgt de vraag ernaar nog steeds.

Reden is de invoering van competentiegericht leren waardoor praktijk steeds belangrijker wordt. Dit in combinatie met het gegeven dat de groei van het aantal leerbedrijven is gestabiliseerd, baart zorgen. Vooral in de zorg is, mede door de vergrijzing, de vraag naar stageplekken hoog.

Steeds groter beroep
Mbo'ers brengen gemiddeld genomen de helft van hun opleidingstijd door in erkende leerbedrijven, die daarmee jaarlijks circa 10 miljoen opleidingsweken voor hun rekening nemen. Voor de voltijdopleidingen betekent dit ongeveer een kwart, voor werkend leren in de beroepsbegeleidende leerweg is dit driekwart van de leercapaciteit. Uiteraard doen ook vmbo en hbo in toenemende mate een beroep op de stagecapaciteit van deze bedrijven. We moeten er rekening mee houden dat bedrijfstakken meer leerplaatsen beschikbaar moeten stellen om hun participatiedoelstellingen straks te kunnen realiseren. Oftewel een enorme belasting voor de leerbedrijven. Ongetwijfeld wordt dit een belangrijk aandachtspunt voor de Stichting van de Arbeid, waarmee Colo de inventarisatie van de barometer periodiek bespreekt.

Leerlingentekort
In enkele sectoren biedt het bedrijfsleven te weinig stagecapaciteit, met name de zorg springt er negatief uit. De technische en ambachtelijke sectoren en de handel kampen met het grootste tekort aan leerlingen. Ook de procesindustrie heeft hier in toenemende mate mee te kampen.