Gemeente Boxmeer


(29-08-2007) Feestelijke afsluiting project ecologische verbindingszone

Duurzaam waterbeheer en natuurgerichte recreatie aan de Oeffeltse Raam

Op vrijdag 31 augustus a.s. vindt er een bijeenkomst plaats waarbij bestuurders van waterschap Aa en Maas, de gemeente Boxmeer en de Provincie (Gedeputeerde Hoes) feestelijk stil staan bij de oplevering van de ecologische verbindingszone (EVZ) Oeffeltse Raam. Vanaf oktober
2006 is langs tien kilometer Oeffeltse Raam een natuurstrook aangelegd en ingericht voor flora, fauna en duurzaam waterbeheer. Deze zone verbindt bestaande natuurgebieden en vormt daarmee een vergroot en uniek leefgebied voor de das, bever, kleine zoogdieren, amfibieën, dagvlinders en planten. Niet eerder werd een EVZ met een dergelijke omvang in één keer in Noord-Brabant aangelegd.

Duurzaam ingericht voor flora, fauna en waterbeheer Langs de Oeffeltse Raam is een gemiddeld 32 meter brede natuurstrook aangelegd voor flora en fauna. De zone verbindt bestaande natuurgebieden en draagt bij aan duurzaam waterbeheer en natuurgerichte recreatie. Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, is de EVZ zo optimaal mogelijk ingericht voor de doelsoorten. Voor deze EVZ zijn dat onder andere de das, bever, kamsalamander, ringslang, ijsvogel, oeverzwaluw, rivierkreeft, beekprik, koekoeksbloem en fonteinkruid. In het gebied zijn de oevers schuin afgegraven, want deze `natuurlijke oevers' zorgen voor een grote variatie aan plantensoorten. Hier komen weer allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af. Daarnaast zijn er amfibieënpoelen aangelegd, uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. De aangelegde vispassage zorgt ervoor dat vissen weer stroomopwaarts kunnen zwemmen, waar de stuw ze eerder tegenhield.

Groene recreatie
De EVZ Oeffeltse Raam laat zien hoe natuur en recreatie op een goede manier hand in hand kunnen gaan. Door het aanleggen van de groene zone worden de natuurwaarden versterkt. Dit zorgt voor een aantrekkelijk woongebied, met veel mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Aantrekkelijke wandel- en fietsroutes lopen via de natuurgebieden naar het centrum van Boxmeer en de overige kernen. Toerisme en recreatie biedt voordelen voor de horeca, maar ook agrariërs kunnen ervan profiteren. Denk dan bijvoorbeeld aan het verkopen van streekproducten of aan het beheren van natuur. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Dankzij deze structurele impuls kan het project dan ook rekenen op een Europese (Ceres-)subsidie.

Scholenproject
De opleveringsbijeenkomst van de Oeffeltse Raam is tegelijkertijd het startsein voor een scholenproject. In dit scholenproject, voor scholen in de buurt van de Oeffeltse Raam, draait alles om natuureducatie. De leerlingen zullen verschillende onderzoeken doen naar het leven in en om de beek. De resultaten zullen bekend worden gemaakt op een speciale site over de Oeffeltse Raam (nog in ontwikkeling).

Financiering en samenwerking
Waterschap Aa en Maas en de gemeente Boxmeer hebben de groene zone aangelegd in opdracht van de Reconstructie (provincie Noord-Brabant). De kosten voor het project worden gedragen door Ceres (Europese unie), waterschap Aa en Maas, de gemeente Boxmeer en de provincie Noord-Brabant. De totale kosten bedragen ca. EUR 2.550.000,-. Daarnaast is een belangrijke rol bij de realisatie weggelegd voor ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) afdeling Boxmeer, pachters en particuliere grondeigenaren. Dankzij de betrokkenheid van deze partijen is er voldoende draagvlak ontstaan om het project te kunnen realiseren.