Gemeente 's-Hertogenbosch

07-06-2007
Startschot werkzaamheden Markt op maandag 3 september Op maandag 3 september starten de werkzaamheden aan de Markt en de Pensmarkt. Er wordt begonnen met de rand van het plein: beginpunt bij het Stadhuis, via hotel Central naar de Pensmarkt. Daarna krijgt het middengedeelte een nieuwe bestrating. Dat gebeurt in verschillende etappes. De werkzaamheden duren tot en met november 2008 met een winterstop van half november 2007 tot begin maart 2008 (mede vanwege sinterklaas- en kerstdrukte).

De nieuwe inrichting van de Markt en de Pensmarkt kenmerkt zich straks door één doorlopende verharding van grijze behakte granietkeien. Dit driehoekige pleinvak wordt omringd door licht verhoogde trottoirs van lichtgrijs gezaagd graniet die de drie hoofdstraten (Vughterstraat, Hinthamerstraat en Orthenstraat) met elkaar verbinden. In de hoek van het bouwblok op het plein (tussen café de Paternoster en de Marktstraat) komen enkele bomen.

Verlichting
De verlichting bestaat uit twintig lage masten (vijf meter hoog) aan de drie randen van het plein en drie hoge masten (ongeveer elf meter hoog) op de drie hoeken van het plein. Daarnaast wordt rondom het bouwblok op de Markt verlichting aangebracht in de vorm van gevelarmaturen. Verder komen op verschillende plekken op het plein banken en afvalbakken.

Kunstwerken
Het kunstwerk tussen de Hema en de Bijenkorf, genaamd Etude Gothique, wordt volledig vernieuwd en schuift enkele meters op richting Hema. Ook het beeld van Jeroen Bosch wordt verplaatst. Het standbeeld krijgt een prominente plaats op het plein, in de buurt van het huis waar de wereldberoemde schilder is geboren. Het puthuis gaat verdwijnen. Het is de bedoeling dat aan een aantal kunstenaars wordt gevraagd met een ontwerp te komen. Die worden beoordeeld door een jury. Daarover moet het college nog een besluit nemen.

Verkeer
Op de nieuwe Markt is geen herkenbare rijbaan aanwezig. Een brede trottoirband geeft wel enige begeleiding aan de rand van het plein. Het verkeer (voornamelijk laad- en losverkeer en fietsers) kan in elke richting over de Markt gaan. De voetganger heeft echter voorrang. Al het overige verkeer moet zich aanpassen. Er komen drie parkeerplaatsen voor gehandicapten op de Schapenmarkt en twee plaatsen in de directe omgeving. De bussen rijden nog tot aan de zomerkermis over de Markt. Daarna treden de nieuwe routes in werking.

De winkels en woningen blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Daarvoor worden maatregelen getroffen. Toch zal er een bepaalde mate van overlast zijn. Dat hoort bij een grootschalig project als de herinrichting van de Markt en de Pensmarkt.

Warenmarkt
De warenmarkt staat dit jaar nog op de Markt en de Pensmarkt. In 2008 wordt telkens bekeken waar de warenmarkt terecht kan in de nabijheid van de Markt. Voor de definitieve opstelling van de warenmarkt is een opzet gemaakt. Daarop kunnen de kooplieden nog reageren. Daarna volgt het besluit door het college. Evenementen worden tijdelijk verplaatst naar andere locaties in de stad.

Op deze website zijn de plannen voor de herinrichting van de Markt en Pensmarkt te bekijken (kijk onder Bouwen en Wonen, Ruimtelijke Ontwikkelingen).