ABVAKABO FNV

Overleg volwassenenonderwijs loopt stuk op taakbeleid

Verwoede pogingen hebben niet geleid tot een akkoord over een nieuwe cao voor de mbo-instellingen en de volwasseneneducatie. Afgelopen weekeind is het overleg met de mbo-raad daarom door de bonden afgebroken.

Meer onbetaald werk?

Struikelblok was het taakbeleid in de nieuwe cao. Werkgevers willen dat instructeurs en docenten per jaar 1200 uren ingezet kunnen worden voor onderwijstijd. Voor- en nawerk vallen volgens de werkgevers niet binnen deze 1200 uren. "Dat betekent voor docenten en instructeurs een enorme verhoging van de werkdruk. De werkdruk, die de laatste jaren sterk is gestegen moet juist om laag", aldus ABVAKABO FNV-bestuurder Christelien de Goede. "Er kan nog zo'n goede salarisverhoging tegenover staan, maar dit voorstel voor aanpassing van het taakbeleid gaat ver over mijn mandaat. De leden mogen het nu zeggen!"

Bijeenkomsten

ABVAKABO FNV gaat, samen met de andere vakbonden, van 3 september tot 20 september op 13 instellingen het bod van werkgevers voorleggen aan de leden. Dan moeten blijken of de leden bereid zijn om met acties betere voorstellen af te dwingen. Omdat er nog geen nieuwe cao is blijft een loonsverhoging voorlopig uit en blijven alle bepalingen uit de oude cao van kracht.

Alle leden van ABVAKABO FNV krijgen in de loop van deze week een nieuwsbrief over de onderhandelingen.