Gemeente Winterswijk


Herinrichting Europalaan start in september

27 juli 2007

Winterswijk - Er is al lang over gesproken maar binnenkort is het dan eindelijk zo ver: de Europalaan wordt opnieuw ingericht. Zo wordt bijvoorbeeld de riolering vernieuwd, het hemelwater afgekoppeld en apart afgevoerd en de hele weg wordt ingericht met fietspaden, bomen en een rotonde ter hoogte van de Lidl. Ook de nutsbedrijven Vitens en Nuon gaan hun kabel- en leidingnetwerk deels vervangen of verleggen.

De werkzaamheden beginnen op 3 september (na het volksfeest) bij het kruispunt met de Tuunterstraat en worden vervolgens in verschillende fases uitgevoerd. Hieronder is te lezen in welke periodes de verschillende fases gepland staan. Uiteraard wordt het verkeer waar nodig omgeleid. In totaal duren de werkzaamheden ruim een jaar. Wij vragen onze inwoners begrip voor de overlast.

Fase 1
De eerste fase begint met de afsluiting van het kruispunt Europalaan - Tuunterstraat. Verkeer vanaf Groenlo wordt tijdig verwezen naar de centrumring. Het verkeer vanaf de andere richtingen wordt via de Industrieweg en Parallelweg omgeleid. Deze omleidingsroute blijft gedurende het hele werk van kracht.

De bedrijven aan het Europark, de Leen Bakker en Wooncentrum Citywonen zijn normaal bereikbaar vanaf de Rondweg West. De Jumbo is niet meer bereikbaar vanaf de Rondweg west, maar vanaf de andere kant van de Europalaan wordt een tijdelijke toegang gemaakt via de Merelstraat en de Spreeuwstraat. De uitrit van de Jumbo is normaal bruikbaar. Inwoners kunnen echter alleen rechtsaf wegrijden (richting centrum). Vandaar worden de omleidingen weer aangegeven.

Fase 2
In de tweede fase is het wegvak van de Europalaan tussen de expeditie-inrit Jumbo en de Fortuna afgesloten. De Tuunterstraat is dan weer van beide zijden bereikbaar. Verkeer dat de Jumbo wil verlaten, wordt via de Spreeuwstraat en Nachtegaalstraat naar de Misterweg geleid. Voor de bewoners van de Europalaan (en hulpdiensten) wordt uiteraard de mogelijkheid geboden om hun woningen te bereiken. Het verkeer wordt zo snel mogelijk ook via het Handelscentrum omgeleid. Daar zal het dus aanmerkelijk drukker worden en tijdelijk een parkeerverbod gelden.

Fase 3
De derde fase betreft de aanleg van de rotonde in de Europalaan - Misterweg. We zijn dan al in 2008. De Lidl blijft bereikbaar, waarschijnlijk van beide kanten. De Hoge Hazel is dan slechts van één kant bereikbaar om sluipverkeer te weren.

Fase 4
De vierde fase betreft het gedeelte Misterweg tussen de rotonde en de spoorwegovergang. Ook op dit deel worden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd, trottoir en parkeervakken opnieuw bestraat en fietsstroken op de rijbaan aangebracht. De Hoge Hazel is dan slechts vanaf één kant bereikbaar.

Fase 5
De vijfde fase betreft de aanpak van het Handelscentrum. De Europalaan is dan verder klaar. Als laatste wordt er een nieuw fietspad langs de Europalaan tussen Europark en de rotonde Rondweg West aangelegd.