Wageningen Universiteit

3 sep 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit


Promotor: Prof.dr. W.M. de Vos (Microbiologie)
Promotor: Prop.dr. T. Abee (Levensmiddelenmicrobiologie)Â

Micro-organismen vinden vaak creatieve oplossingen voor problemen waar ze mee te maken krijgen. Een van die problemen is de uitputting van voedingsstoffen waardoor bacteriën stoppen met de groei en uiteindelijk doodgaan. Bacteriën behorende tot de soort Bacillus hebben een succesvolle oplossing gevonden om dit te overleven. Ze vormen een spore, een bacterie in slaapstand. Beschermende lagen vormen een pantser om de bacterie waardoor die zeer goed bestand is tegen allerlei vormen van stress, zoals hoge temperaturen (>100oC), straling, en allerlei conserveringsmiddelen. Bovendien kunnen sporen extreem lang overleven. Vanwege deze eigenschappen zijn sporen berucht in de voedingsmiddelen-industrie. Zelfs met de huidige conserveringstechnieken is het vaak niet mogelijk alle sporen in een product te doden. De "slapende" sporen worden weer wakker als ze voedingstoffen opmerken met specifieke voedselreceptoren, aanwezig in de spore en feitelijk fungerend als wekker. Dit proces, genaamd ontkieming, vindt plaats in een nutriëntenrijke omgeving zoals voedingsproducten, maar sporen kunnen ook ontkiemen in het menselijke darmkanaal. Na ontkieming transformeert de spore zich tot een delende cel en is zo de veroorzaker van voedselbederf en voedselvergiftiging. Belangrijk is dat tegelijk met het ontkiemen de spore zijn pantser verliest en vervolgens met milde conserveringstechnieken is uit te schakelen. Om meer inzicht te krijgen in de ontkieming van sporen is dit proces bestudeerd in de voedselpathogeen Bacillus cereus. De 7 types voedselreceptoren die deze bacterie gebruikt om het moment van ontkiemen te bepalen zijn één voor één geïnactiveerd om inzicht te krijgen welke moleculen verantwoordelijk zijn voor de initiatie van ontkieming. Inzicht in ontkieming biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van innovatieve conserveringprocedures, waarbij sporen eerst worden aangezet tot ontkieming waarna ze met milde conserveringsmethoden onschadelijk worden gemaakt, hiermee een bijdrage leverend aan verbeterde voedselveiligheid en minder voedselbederf.

Titel proefschrift: "Germination of Bacillus cereus spores; the role of germination recepotors"
Â




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie