Universiteit van Tilburg

13 augustus 2007

Cox Habbema gasthoogleraar aan Universiteit van Tilburg

Colleges over Jeanne d'Arc en verhouding cultuur en overheid

Cox Habbema zal vanaf 3 september gedurende een semester optreden als Leonardohoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Het betreft een wisselleerstoel van de Faculteit Geesteswetenschappen die bestemd is voor dubbeltalenten. Habbema zal een serie colleges geven over Het leiderschap van Jeanne d'Arc en over Cultuur en overheid. In januari 2008 verzorgt Habbema de openbare Leonardolezing.

Cox Habbema (Amsterdam, 1944) is actrice, regisseur, schrijver, oud-directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, interim-manager, presentatietrainer en meer. Ze woonde lange tijd in communistisch Oost-Berlijn, waar ze werkte bij het gerenommeerde Deutsches Theater. Ook was ze voorzitter van de Libris Literatuurprijs. Ze is als interim manager verbonden aan het Cultureel Kwartier in Assen. De Leonardo-wisselleerstoel wordt jaarlijks bekleed door een 'spraakmakende' gastdocent. Waar andere faculteiten geesteswetenschappen het fenomeen kennen van de writer in residence, de gastcriticus of de podiumkunstenaar, kiest de Tilburgse faculteit voor gastdocenten die op meerdere terreinen werkzaam zijn: de dichter-bioloog, de taalkundige-mathematicus-columnist, de filosoof-romancier of de dichter-psychiater; de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw en Leo Vroman.

Habbema zal in haar collegereeks twee thema's behandelen. De eerste zes colleges wijdt ze aan Jeanne d'Arc in al haar facetten. In dat verband belicht ze in elk geval Jeanne als vrouw onder mannen en Jeanne en het proces. Ook zal Habbema ingaan op Jeannes verhouding met Frankrijk, de waarde van maagdelijkheid en Jeanne d'Arc als heilige. Het tweede blok van zes colleges zal gaan over de verhouding tussen cultuur en overheid. Habbema denkt daarbij aan kunst en sponsorgeld, kunst en de vrijheid van meningsuiting, kunst en vrijheid en kunst en dwang, ook toegespitst op de twee Duitslanden na de Tweede Wereldoorlog. En tot slot de vraag: Waarom heeft de Nederlandse overheid voortdurend Thorbecke nodig?

Noot voor de pers
Het keuzevak aan de Faculteit Geesteswetenschappen van Cox Habbema start in de week van 3 september. De openbare lezing staat gepland op 31 januari 2008 (16.15-17.00 uur, Aula UvT). Meer informatie over de Leonardoleerstoel: Loes Jongen, tel. 013 466 3357, e-mail l.m.jongen@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten.