Vereniging Natuurmonumenten


START WEERKZAAMHEDEN VOORSTERVELD
03-09-2007

Zweefvliegveld
Natuurmonumenten start deze week met de werkzaamheden in het zogenaamde Voorsterveld bij het Voorsterbos in de Noordoostpolder. Het Voorsterveld ligt aan weerszijden van het Zweefvliegveld en krijgt een natuurlijk karakter. Natuurmonumenten heeft daarvoor samen met omwonenden en het Zweefvliegveld een plan gemaakt. Het resultaat is een open gebied met hoogteverschillen en enkele amfibieënpoelen. Door de juiste grondwaterstand en de aanwezigheid van Urkzand verwacht Natuurmonumenten dat er een bloemrijk grasland ontstaat. Natuurmonumenten kan dit project uitvoeren met financiële ondersteuning van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eeerste successen
In en om het Voorsterbos heeft Natuurmonumenten de afgelopen negen jaar veel werk verzet. Voor de natuur is het belangrijk dat natuurgebieden robuuster worden en met elkaar verbonden worden. Een groter leefgebied betekent dat planten en dieren zich beter handhaven en kunnen uitbreiden. Door middel van natuurontwikkelingsprojecten komt dit doel dichterbij. Naast het Voorsterveld zijn dat bijvoorbeeld de aanleg van het Wendelbos, het Kraggenburgerveld, het Kadoelerveld en het Leemringveld. De eerste successen van die werkzaamheden zijn er inmiddels. Zo troffen boswachters van Natuurmonumenten onlangs tientallen rugstreeppadden aan in het Kadoelerveld. Deze zeldzame amfibie is nog niet eerder in het Voorsterbos gesignaleerd.

Genieten
Naast de zorg voor de natuur vindt Natuurmonumenten het ook belangrijk dat mensen van de natuur kunnen genieten. Daarom zorgt ze in het Voorsterbos voor ruime belevingsmogelijkheden voor publiek. Zo heeft het Voorsterbos bijvoorbeeld 30 km gemarkeerd wandelpad, diverse fietspaden, een speelweide met nieuwe voorzieningen, een natuurkampeerterrein en een informatieruimte. Men kan struinen door het Leemringveld of dwalen door een fascinerend Waterloopbos. Kortom: volop genieten.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Klaas Althuis, boswachter Natuurmonumenten, telefoon 0527 25 25 70 of 06- 55 82 51 50.