AEGON

Onderzoek: nieuwbouw is aantrekkelijke investering

AEGON introduceert lager nieuwbouwtarief bij hypotheek

Op 3 september 2007 introduceert AEGON een nieuwbouwtarief. Voortaan krijgen kopers van een nieuwbouwwoning, een korting van 0,2% op de reguliere hypotheekrentes als zij hun hypotheek bij AEGON afsluiten.

Tegelijkertijd verhoogt AEGON de executiewaarde van nieuwbouwwoningen naar 100% van de stichtingskosten. Daardoor kunnen consumenten een hogere hypotheek krijgen voor hun nieuwbouwhuis.

Vanwege de introductie van het nieuwbouwtarief heeft AEGON door ECORYS (economisch onderzoeks- en adviesbureau) een onderzoek laten uitvoeren naar de waardeontwikkeling van 227 nieuwbouwwoningen. Dit onderzoek toont aan dat nieuwbouw eengezinswoningen tussen 2001 en 2006 gemiddeld sneller in prijs stegen dan bestaande woningen. Nieuwbouw bleek een aantrekkelijke investering.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

* Gemiddelde jaarlijkse waardestijging van doorverkochte nieuwbouw eengezinswoningen: 5,77% (ECORYS Nieuwbouwdatabase en cijfers Kadaster);

* Gemiddelde jaarlijkse waardestijging eengezinswoningen Nederland: 5,11% (cijfers Kadaster, na bewerking);

* Verschil (gemiddelde afwijking nieuwbouw): +0,66%;
* Alle andere nieuwbouwwoningen, zoals appartementen, stadswoningen en vrijstaande woningen, bleken minder snel te stijgen dan vergelijkbare bestaande woningen.

Verschil op lange termijn

Op een doorsnee verkoopprijs van eengezinswoningen (⬠230.000) is de extra stijging (+ 0,66%) daardoor zoân ⬠1.500 per jaar. Als die stijgende trend doorzet, ontvangt de verkoper van een nieuwbouw eengezinswoning na 30 jaar (reguliere looptijd hypotheek) in theorie gemiddeld ⬠45.000 meer dan de verkoper van een vergelijkbare en bestaande eengezinswoning. Bovendien profiteren kopers van een nieuwbouwwoning van de vaak lagere onderhoudskosten, waardoor het voordeel nog verder kan oplopen.

Details nieuwbouwtarief


* De korting geldt voor nieuwe aanvragen die vanaf 3 september bij AEGON binnenkomen.

* Het nieuwbouwtarief is van toepassing gedurende de eerste rentevastperiode (minimaal 2 en maximaal 30 jaar).
* Het nieuwbouwtarief geldt niet voor de variabele rente, oriëntatierente en de rente op de Krediethypotheek.
* AEGON verkoopt hypotheken via zowel het onafhankelijke intermediair als de eigen adviseurs van AEGON Bank. De laatste twee jaar groeide AEGON op de hypotheekmarkt.

29-08-2007